
Lucian Ciolan, profesor de Politici educaționale și sociale și Metodologia cercetării la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei și prorector al Universității din Bucureşti, a declarat, la Euronews România, că vârful de abandon în universități este după primul an de studii.
În cadrul emisiunii Euro Educația, profesorul universitar a explicat cauzele acestei situații: ”Abandonul în universitate are un vârf după primul an de studii și, în mod cert, una dintre cauze este precaritatea serviciilor de sprijin educațional de care acești tineri au beneficiat înainte să ajungă în universitate și poate chiar în primul an de universitate. Ei vin cu vulnerabilități multiple, pe care nu ne e ușor să le identificăm și să le adresăm pe parcursul primului an, iar una dintre vulnerabilități este că ei vin la niște studii de la care au un anumit tip de așteptare sau o imagine asupra lor, iar acolo găsesc cu totul altceva. E de notorietate faptul că serviciile noastre de consiliere din învățământul preuniversitar, cum zice aice autorul, sunt sublime, dar aproape că lipsesc cu desăvârșire. Nu lipsesc cu desăvârșire, numai că ele nu reușesc să adreseze masa mare a populației. Și noi avem situații în care vin studenții la un program de licență și ne spun: A, eu credeam că aici se face altceva.
Sigur, ne-am aștepta ca și ei să se documenteze ceva mai apăsat, dar nu e doar responsabilitatea lor. Este și responsabilitatea noastră, a universităților, să ne facem foarte clare programele de studii, dar este responsabilitatea serviciilor de sprijin educațional din școli, care trebuie să îi ajute pe acești copii să ia niște decizii bune.”
”Eu cred că se sesizează din nou un val mai mare de copii care au plecat în străinătate și cumva în statistică ei nu sunt contorizați. Atunci când noi numărăm absolvenții de studii superioare, în numărăm pe cei care sunt absolvenți în România. Cei care pleacă și rămân la studii în străinătate pe termen mai lung se pierd, momentan cel puțin, din statistici.
În egală măsură, se micșorează cohortele, de la un an la altul. Suntem mai puțini, efectiv suntem mai puțini, și pentru asta există două explicații obiective, care nu țin neapărat de mersul sistemului. Alături de ele, evident că mai pot fi și cauze care țin de demotivare, de rezultatele proaste pe care le obținem în continuare la bacalaureat și, în general, de numărul copiilor dintr-o cohortă care ajung să termine liceul cu o diplomă de BAC, pentru că noi ne uităm de fiecare dată doar la procentul de reușită de la Bacalaureat, care e rezonabil, să spunem, după sesiunea de toamnă. Dar întrebarea e dintr-o cohortă întreagă, câți ajung să dea BAC-ul. Pentru că mai sunt mulți care se pierd pe drum prin abandon, părăsire timpurie a școlii și sunt unii care pur și simplu termină liceul, dar nu se înscriu la BAC deloc. Dacă adunăm toate aceste cifre, lucrurile nu arată foarte bine”. a mai spus profesorul universitar Lucian Ciolan, în cadrul emisiunii Euro Educația.