Andrew Solomon, profesor de psihologie clinică la Universitatea Columbia și lector în psihiatrie la Universitatea Yale îi aduce un omagiu jurnalistei Iulia Marin, care a murit săptămâna trecută, la vârsta de 32 de ani. După ce activitatea jurnalistei a fost contestată în cadrul unor emisiuni difuzate de România Tv, Solomon intervine cu un editorial publicat de Libertatea, dar și de Editura Humanitas.
În editorial, profesorul universitar afirmă că el însuși a suferit de depresie severă și spune despre Iulia Marin că ”a-i discredita munca sau a-i invalida perspectiva asupra propriei afecțiuni și asupra realității lumii ar fi o dovadă că suntem orbi în fața unei adevărate surse de inspirație, că abandonăm o introspecție cu adevărat profundă în numele bigotismului.”
”În primul rând, comentatori cu astfel de prejudecăți ar trebui să fie conștienți de principiul de bază al realității depresivului – și anume acela că oamenii au, ca mecanism de supraviețuire, tendința de a vedea lumea într-o lumină mai bună decât este în realitate, în vreme ce persoanele cu depresie o văd așa cum este de fapt. Într-un studiu faimos, li s-a cerut subiecților să joace timp de o oră un joc video, apoi au fost întrebați câți monștri au omorât. Persoanele care nu sufereau de depresie au estimat cu până de douăsprezece ori mai mare numărul acestora. Persoanele afectate de depresie au avut o acuratețe cu o marjă de eroare de 10%.