Serinella Zara, profesoară de limba română la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași, afirmă că este nevoie ca materia de gramatică pentru Evaluarea Națională să fie revizuită.
Într-o declarație acordată publicației Ziarul de Iași, profesoara transmite că există un dezeschilibru între materia de examen pentru Evaluarea Națională și cea pentru Bacalaureat.
„E prea diferit examenul de clasa a VIII-a, din perspectiva conținutului și a competențelor care sunt urmărite față de examenul de clasa a XII-a. Eu cred că ar trebui să fie invers, însă nu e așa. Pe umerii celor de clasa a VII-a și a VIII-a stau destul de multe și, atunci, mi se pare că este o incongruență. Din punctul meu de vedere, mai trebuie scos din materia de gramatică, pentru că este foarte multă, în timp ce punctajul nu este atât de mare. Trebuie să înveți foarte multe la gramatică, pentru a acoperi programa, și nu rămâne timp pentru alte multe aspecte pe care trebuie să le faci la literatură, pentru că de la literatură iese nota mare”, a declarat profesoara Serinella Zara.
Cadrul didactic atrage atenția asupra unui dezechilibru între programele celor de clasa a VIII-a și cei de la liceu, susținând că, în prezent, elevii din gimnaziu sunt încărcați cu o cantitate prea mare de teorie gramaticală, dar cu mai puțină practică în ceea ce privește scrierea corectă.
„Să ne gândim la ce program au elevii de clasa a VIII-a și ce program au cei de la liceu. Este un dezechilibru și nu sunt luate măsuri. Subiectul de la Evaluarea Națională are un anumit grad de dificultate, fiindcă pleacă de la două texte destul de consistente. Elevilor le trebuie timp să citească textele, să le înțeleagă, au noțiuni de literație, merg mai departe cu niște noțiuni care înseamnă interpretare de text, producere de text, care se bazează pe ce au înțeles din fragmentul respectiv. Apoi, ajungi la gramatică, te plimbi prin toată fonetica, până la sintaxă, morfologie și scriere corectă, pentru ca la final să ajungi la caracterizare de personaj. Rămân 30-40 de minute pentru ultimul subiect și trebuie să iasă o caracterizare într-un limbaj științific, care trebuie exersat. Dar când îl exersezi? Ei au doar patru ore de limba română la școală”, a explicat profesoara.