Prof. Liliana Romaniuc: Orele de curs de 45 minute ar putea să aducă mai multă eficiență în învățare

Profesoara Liliana Romaniuc, președinta Asociației Române de Literație, afirmă că orele de curs cu o durată de 45 de minute ar putea să producă o învățare mai eficientă.

Ea prezintă cazurile mai multor țări unde această configurație a fost introdusă, inclusiv Singapore, țara cu cele mai bune rezultate la testarea PISA.

Argumentația profesoarei Liliana Romaniuc:

Singapore are unul dintre cele mai bune sisteme de educație din lume. Rigoare, disciplină și foarte multă învățare. Anul școlar are 40 de săptămâni, iar programul liceenilor este de la ora 7.30 la ora 15. Prima jumătate de oră este de orientare, despre ce vor face în ziua respectivă, informații din școală. Urmează primele 3 ore, de câte 45 minute, după care o pauză de 15 min. Apoi alte două ore, tot de câte 45 min și pauza de prânz, de la 12 la 12.45. Ultimele 3 ore, până la ora 15, includ discipline un pic mai ușoare și cele opționale.

 

Curriculumul este organizat în discipline de bază (matematică, științe, socio-umane), discipline opționale și discipline specifice specializării. Elevii sunt încurajați să participe la activități extracurriculare, pentru dezvoltarea abilităților de viață, leadership, comunitare. Învățarea limbii engleze și a celei materne este un obiectiv fundamental al sistemului singaporez.

 

Predarea este centrată pe elev și urmărește dezvoltarea gândirii critice, a capacității de rezolvare a problemelor. Participă la testele PISA din 2009, la primele două cicluri s-a situat pe locul al doilea. La testarea din 2022 Singapore a fost pe primul loc, cu cele mai mari scoruri ale elevilor, la toate cele trei discipline: citire, matematică, științe. O mică comparație:
– Lectură: Singapore – 543, România – 428;
– Matematică: Singapore – 575, România 428;
– Științe: Singapore – 561, România – 428.

 

Diferențele sunt aproape de neimaginat. Mai mult, Singapore este singura țară care de la un ciclu la altul a înregistrat progrese. Trebuie să spun că sistemele nordice, inclusiv cel finlandez, din 2000 până în 2022 au înregistrat regres la toate cele trei discipline.

 

Așa stând lucrurile, mă gândesc că suntem într-un moment potrivit, cu planurile cadru în consultare publică, să păstrăm elementele curajoase pe care acestea le aduc și, în egală măsură, să aducem mai multă învățare la liceu. Putem schimba durata orei (știm că capacitatea noastră de concentrare nu depășește 15-20 minute, așa că orele de 45 minute ar putea să aducă mai multă eficiență în învățare. La fel și povestea cu pauzele, prea multe, prea lungi, ca să nu mai vorbim de vacanțe.

 

De asemenea, cred că putem îmbunătăți și trunchiul comun, cu mai multă învățare la disciplinele fundamentale. Din nou, îl citez pe ministrul Daniel P. Funeriu: „nu se poate să înveți puțin și să știi multe”. Ps. 1. Toate țările din acea parte a lumii: Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, pun accent pe învățare multă la școală, disciplină, rigoare și profesionalism. Rezultatele lor? Cele mai bune din lume! 2.

 

Dacă suntem tentați să spunem că acolo este o altă cultură a muncii, disciplinei, respectului, da, absolut adevărat, dar poate ne ajută să ne uităm la colegii din Republica Moldova – au o abordare interesantă a planurilor cadru – 3 variante – toate cu accent pe învățare.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.