Prof. Laura Borbe: Elevii învață bucățele pe care nu le leagă

Laura Borbe, profesoară MERITO 2023 de Ştiinţe socio-umane la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca, afirmă că elevii învață fragmentat, ceea ce îi împiedică să asimileze profund cunoștințele.

”Eu predau economie și sociologie. La ambele materii e nevoie de matematică. La clasele de uman, care acum, în prezent fac, și așa vor face și în noile planuri-cadru, fac matematică două ore în clasa a noua și două ore în clasa a zecea, în clasa a unsprezecea eu trebuie să aloc la disciplinele mele și de economie, și de sociologie, cel puțin două ore de matematică. Am construit și materiale-suport, ca să îi învăț să construiască in grafic, iar pe axele unui grafic să nu așeze cifrele așa cum apar într-un tabel. Și să fie așezate de la zero la infinit, în ordine crescătoare”, a relatat profesoara, în cadrul unei dezbateri despre planurile-cadru, organizată de Proiectul MERITO.

”Deci, când vorbim despre transfer și despre capacitatea de a înțelege matematică, atunci când un elev de la uman aude că raportez profitul la cost, asta, în mintea lui de matematică, ar trebui să fie o fracție. Să realizeze că acolo e vorba de o împărțire și după aceea adăugăm procente. Deci când vorbim despre transfer sau vorbim despre fragmentalitate, la asta ne referim. La faptul că elevii învață bucățele pe care nu le leagă. Și asta pentru că nu există timp suficient și, adevărat, sunt și programe prost construite până acum, care nu permit acest transfer și această înțelegere profundă a unor concepte de bază”, a adăugat Laura Borbe.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.