
Izabela Manolache, profesoară de Limba și literatura română, consideră că subiectul primit azi de elevi la simularea de Evaluare Națională a fost cel mai dificil din ultimii ani.
Profesoara Izabela Manolache a analizat pentru Educație Privată subiectele pe care elevii le-au avut de rezolvat astăzi:
În cazul Evaluării Naționale, vorbim despre un grad de dificultate mai ridicat de la an la an. Simularea de astăzi, la limba și literatura română, începe să se ridice la așteptările noastre şi preconizează un examen mai dificil vara aceasta decât cel din vara precedentă.
Redevine relevantă o notă de peste 9,4, pe care o va avea doar acel elev care a aprofundat materia şi care, în general, a învățat constant. În continuare, majoritatea elevilor pot totuși promova Evaluarea Națională cu minimum de efort.
În ceea ce privește simularea oficială de astăzi, întăresc ideea că elevii şi profesorii şi-au proiectat din timp așteptări realiste: comentarea textului liric, de la Subiectul al II-lea, este unul dintre cele mai dificile conținuturi pentru elevi, dar cu toții am intuit că este un subiect care necesită mai multă atenție.
La Subiectul I A, întrebările au avut la bază două texte. Exercițiul 7 de la Subiectul I A nu a avut în vedere diferența de limbaj, aşa cum apare în modelul publicat în luna noiembrie. Cu toate acestea, identificarea unui element de conținut comun este o cerință veche, cu care elevii sunt familiarizați.
Subiectul I B a fost dificil. Exercițiile de gramatică sunt întotdeauna menite să departajeze elevii. Un exemplu foarte bun este exercițiul 6 de la Subiectul I B, unde nu a fost suficientă cunoașterea tipurilor de propoziții, ci a fost necesară şi cunoașterea formelor corecte din punct de vedere gramatical (de genitiv-dativ pentru substantivul compus floarea-soarelui, respectiv florii-soarelui, dar şi forma la timpul prezent, modul condițional-optativ, a verbului „a apărea”).
Subiectele primite de elevi la simularea de astăzi au fost publicate în premieră de Edupedu: