Prof. Elena Vorotneac: Când e timpul să te retragi din educație?
23 August 2024, 15:10
Profesoara Elena Vorotneac a explicat pe pagina sa EduCheia, când e timpul ca un profesor să se retragă din educație.
”Dacă viața ta în școală a devenit un calvar, iar nefericirea ta îi afectează și pe elevi” este unul dintre indiciile enumerate de cadrul didactic din Republica Moldova.
În același timp, ea le oferă profesorilor și 7 motive de a rămâne în învățământ și îi îndeamnă să reflecteze bine înainte de a lua o decizie.
Răspunsurile profesoarei Elena Vorotneac, prezentate în premieră pe pagina EduCheia:
𝑫𝒓𝒂𝒈𝒊 𝒄𝒐𝒍𝒆𝒈𝒊,
Vine un moment în cariera fiecărui pedagog când își pune întrebarea: 𝑀𝑎𝑖 𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑜𝑠𝑡 𝑠𝑎̆ 𝑚𝑎𝑖 𝑟𝑎̆𝑚𝑎̂𝑛? Poate că te simți copleșit de schimbările rapide, de provocările continue sau de energia pe care o investești zilnic. S-ar putea să fie o decizie dificilă, dar esențială pentru bunăstarea ta. 𝐂𝐮𝐦 𝐬̗𝐭𝐢𝐢 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐦𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐬𝐚̆ 𝐭𝐞 𝐫𝐞𝐭𝐫𝐚𝐠𝐢 Dacă pasiunea ta pentru predare a dispărut complet și te simți constant epuizat, fără nicio satisfacție din munca pe care o faci. Dacă inovațiile și noile metodologii te lasă rece, și nu mai simți dorința de a învăța sau de a te adapta. Dacă relația cu elevii nu te mai inspiră și nu mai găsești bucurie în interacțiunile zilnice cu aceștia. Dacă simți că ai ajuns într-un punct de stagnare și nu mai vezi nicio oportunitate de creștere sau dezvoltare profesională. Dacă presiunea mentală și emoțională devine insuportabilă, afectându-ți sănătatea și viața personală. Dacă ai ajuns să urăști copiii și sentimentul este reciproc. Dacă viața ta în școală a devenit un calvar, iar nefericirea ta îi afectează și pe elevi. Totuși, înainte de a lua decizia finală, gândește-te la aceste 𝟕 𝐦𝐨𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐫𝐚̆𝐦𝐚̂𝐢:
Schimbările pe care le faci în viața elevilor. Poate că nu vezi întotdeauna rezultatele imediat, dar impactul tău pozitiv este real și semnificativ. Pasiunea pentru învățare și dezvoltare personală. Fiecare zi este o oportunitate de a învăța ceva nou, nu doar pentru elevi, ci și pentru tine. Comunitatea pe care o construiești. Relațiile cu colegii, părinții și elevii sunt o sursă de sprijin și încurajare care îți pot reînnoi entuziasmul. Provocările care te fac mai puternic. Fiecare obstacol depășit te face un pedagog mai bun și un model de reziliență pentru elevii tăi. Dragostea pentru profesie. Dacă inima ta încă vibrează când predai, atunci știi că locul tău este în continuare aici, în mijlocul clasei. Faptul că în educație nu îmbătrânești niciodată. Învățând mereu lucruri noi și fiind în contact constant cu tineretul, rămâi mereu tânăr la suflet și la minte. Puterea de a lăsa o moștenire. Fiecare generație pe care o formezi este o dovadă a muncii tale, o parte din tine care continuă să trăiască în alții. 𝑹𝒆𝒇𝒍𝒆𝒄𝒕𝒆𝒂𝒛𝒂̆ 𝒃𝒊𝒏𝒆 𝒊̂𝒏𝒂𝒊𝒏𝒕𝒆 𝒅𝒆 𝒂 𝒍𝒖𝒂 𝒐 𝒅𝒆𝒄𝒊𝒛𝒊𝒆. Poate că uneori este nevoie doar de o pauză, de o schimbare de perspectivă sau de o reînnoire a angajamentului tău. Noi, cei din educație, avem o misiune specială, și merită să ne amintim asta chiar și în cele mai grele momente. 𝑪𝒖 𝒅𝒓𝒂𝒈, 𝒖𝒏 𝒄𝒐𝒍𝒆𝒈 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒊̂𝒏𝒕̗𝒆𝒍𝒆𝒈𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒗𝒐𝒄𝒂̆𝒓𝒊𝒍𝒆 𝒔̗𝒊 𝒇𝒓𝒖𝒎𝒖𝒔𝒆𝒕̗𝒆𝒂 𝒂𝒄𝒆𝒔𝒕𝒆𝒊 𝒎𝒆𝒔𝒆𝒓𝒊𝒊.