
Constantin Lomaca, profesor cu o carieră de peste 30 de ani și şeful Departamentului de Ştiinţă la Franconian International School din Germania, a explicat cum este abordat trunchiul comun la liceu în mai multe țări ale lumii.
În cadrul unui webinar organizat de Asociația Ține de Noi și Coaliția pentru Educație, Lomaca a prezentat inclusiv cazul Australiei, țară în care a predat mai mulți ani. Cadrul didactic a relatat că în această țară singura materie obligatorie este limba engleză.
La cea mai recentă testare PISA, Australia s-a situat pe locul 11 la nivel mondial. România s-a situat pe locul 45.
În studiul anual ”Best Countries Report”, realizat de US News and World Report, BAV Group și Wharton School of the University of Pennsylvania, sistemul australian de educație se situează pe locul 8 în lume.
”Eu cred că sunt niște planuri-cadru foarte curajoase, pentru că nu în toate țările ai atât de multe alegeri. În unele ai. De exemplu, în Australia, numai limba engleză e obligatorie. Poți să termini liceul și fără să faci un gram de matematică în ultimii doi ani. Trunchiul comun era doar limba engleză. Eu nu zic să fie așa, nici pe departe. Dar există și celelalte țări, unde foarte multe sunt prescrise. Sistemul românesc seamănă mai mult cu cel german, cu 9 materii în clasa a XII-a, în alte părți sunt maximum 7. Nici prea multe nu pot să fie”, a afirmat profesorul Constantin Lomaca.
”Am avut șansa de a lucra în mai multe sisteme și de a vedea cum e pe la alții în mod direct. De 30 și ceva de ani de când sunt în învățământ, n-am lucrat nicidată într-un sistem în care materiile din clasa a XII-a să nu conteze pentru nota de la Bacalaureat. Deci orice materie se face, există un examen, o notă care se ia în considerare într-o formă sau alta.
A urma o rețetă de la alții sunt convins că nu este o soluție. pentru că țările își stabilesc prioritățile în funcție de cultura respectivă. De exemplu, în legătură cu istoria și cu latina, m-am uitat foarte atent să văd cum e la alții. Pentru a spune că în alte părți se face latină sau se face istorie, trebuie să te uiți la date. Părerea mea e că istoria ar trebui să se păstreze, pentru că e foarte drag poporului român să aibă istorie la clasa a XII-a, sub o formă sau alta. Nu știu dacă se pot încorpora Istoria comunismului și Istoria Holocaustului în materia de Istorie, dar, cu excepția țărilor anglo, inclusib IB-ul, unde sunt eu, unde Istoria nu e obligatorie, toate celelalte țări au un pic de istorie și în clasa a XII-a.
Sper că Ministerul, când va cântări tot ce este în spațiul public, să ia foarte în serios părerea părinților și a elevilor. La urma urmelor, elevul este beneficiarul educației și părinții și, dacă ei spun că ceva e o prostie, da, o ștergem și o facem din nou. Ar fi păcat să înceapă toată povestea asta din nou. Cred că cel mai rău lucru ar fi să se retragă și să spunem <a, mai luăm doi-trei ani>. Cred că e mult mai rău așa”, a adăugat cadrul didactic.