
Claudia Puzdrea, profesoară de chimie la o școală gimnazială din București, critică modul în care sunt concepute subiectele la Evaluarea Națională.
”Dacă vorbim de rezoltatele elevilor la simularea de Evaluare Națională pentru clasa a opta, anul acesta cred că au fost ceva mai mici decât anul trecut. Se constată o scădere a interesului elevilor pentru științele exacte, pentru matematică, mai exact.
Pe de altă parte, cred că și subiectele nu sunt foarte în acord cu profilul absolventului de clasa a opta. Dacă ne uităm la modul în care ele sunt formulate, par din ce în ce mai ușoare pentru noi, cei care am urmat școala înainte de 89. Sunt pe un alt tipic. Părerea mea e că nu prea oferă posibilitatea exprimării creativ. nu poți să dovedești, în subiectele care se dau, gândirea critică. De ce spun asta? Copiii care au posibilitatea de a crea foarte mult o compunere au un spațiu limitat. Noi avem o problemă în momentul în care le punem foaia în față și le atragem atenția să nu ieșiți cumva din spațiu. Este o limitare, nu? Copilul are voie, într-adevăr, cere foi suplimentare, dar, în momentul în care îi dai o limită… slavă Domnului, s-a scos limita de maximum atâtea cuvinte, au rămas doar minimum atâtea, măcar aici i-am susținut”, a declarat profesoara Claudia Puzdrea, la emisiunea ”Educația la putere”, difuzată de televiziunea publică.
”Cred că felul în care sunt concepute subiectele acum nu e chiar în sprijinul copiilor”, a adăugat cadrul didactic.