
Cătălin Zaman, profesor de limba română și directorul Școlii Gimnaziale din Clondiru, județul Buzău, a explicat, în cadrul emisiunii ”Educația la putere” de la TVR+, cum trebuie să fie abordate rezultatele de la simularea de Evaluare Națională.
Întrebat dacă sunt lucruri de învățat din simularea de Evaluare Națională din acest an, profesorul Cătălin Zaman a răspuns: ”Sigur că da. Analizăm, cred, nebunește rezultatele astea, fără să ne gândim că ele, de fapt, nu sunt o constantă, sunt o valoare la un anumit moment a pregătirii elevului. Rolul lor cred că ar fi mai degrabă de diagnostic, adică să vedem unde nu funcționează lucrurile și să vedem cum le putem îmbunătăți până la examenul din vară. Dar sunt de acord că suntem într-o goană nebunească după rezultate și pierdem din vedere esența: aceea că elevul nostru trebuie să iasă cu mult mai multe cunoștințe din școala generală. Cunoștințe care, pe de o parte, să îi folosească în ciclul liceal și, pe de altă parte, să îi folosească în viața de zi cu zi.”
”Rezultatele de la simulare nu trebuie privite ca o catastrofă. Vedem, în seara publicării raportului de la minister, fel de fel de știri: <Dezastru la simularea națională>, <50% nu au obținut note la matematică>, <80% nu știu să scrie corect la limba și literatura română>. Când, de fapt, ele ar trebui să ne îndrume către ceea ce avem de făcut. Primeam o întrebare, ieri, la una dintre televiziunile locale, ce au copiii de făcut mai departe. Și îmi spunea doamna moderator: cumva ceea ce nu au făcut până acum? Nu. Că sunt convins că ei au muncit în felul lor, până au ajuns la un anumit rezultat. Cel de 5 a muncit de 5, cel de 7 a muncit de 7, cel de 9 a muncit de 9. Să încetăm să le cerem copiilor noștri ca toți să depășească nivelul acela de 8, pentru că fiecare își poate atinge maximul de potențial la un anumit moment dat. Trebuie să fim conștienți că așa este
Copilul ar trebui să facă, din acest moment, lucrurile pe care nu le stăpânește. Ar trebui o recapitulare sistematizată, pe de o parte, și, pe de altă parte, o aprofundare a ceea ce nu stăpânește bine pentru examenul de Evaluare Națională”, a explicat profesorul Cătălin Zaman, în emisiunea citată.