
Cătălin Zaman, profesor de limba română și director al Școlii Gimnaziale din Clondiru, județul Buzău, a explicat că deficiențele sistemului de învățământ produc efecte asupra elevilor din mediul rural, dintre care unii ajung în gimnaziu fără să știe să scrie și să citească.
”Venind din mediul rural, avem copii pe care efectiv îi preluăm în clasa a V-a fără să știe să scrie și să citească. Și întrebarea firească e de ce au ajuns acolo. Ne împing cumva hibele acestui sistem să-i aducem până în punctul acela în care îi oferim profesorului, fără ca acesta să aibă cumva bazele a ceea ce urmează să construiască. Și atunci ce putem face? Atunci izolăm cumva cazurile acestea și ne ocupăm.
Am putea preda substantivul unui copil care nu știe să scrie și să citească? Sau am putea să îi cerem să extragă idei principale dintr-un text? Evident că nu, pentru că ne luptăm cu morile de vânt acolo. Și atunci trebuie să acoperim lucrurile acestea, pentru ca mai apoi să putem construi”, a declarat profesorul Cătălin Zaman, în emisiunea ”Educația la putere”, difuzată de televiziunea publică.
”Cu siguranță, educația remedială este o soluție, atât pentru copiii de genul acesta, cât și pentru copii care au rămas în urmă cu pregătirea. Sigur că da”, a adăugat cadrul didactic.