
Cătălin Ciupală, profesor de matematică la Colegiul Național Andrei Șaguna din Braşov, afirmă că o îngrijorare importantă generată de noile planuri-cadru este faptul că acestea fragmentează foarte mult învățarea.
”O preocupare majoră pe care am remarcat-o în primul rând în analiza acestor planuri este faptul că se fragmentează foarte mult învățarea. Prin multe materii care se propun la acele CDEOȘ-uri, după părerea mea, există o mare vulnerabilitate și un mare risc aici: multe materii înseamnă fragmentare, fragmentare înseamnp foarte puțină învățare. Și subliniez cuvântul învățare. Pentru că eu fac diferența fundamentală între a învăța elevii și a face ore. Sunt lucruri complet diferite. Eu pot să fac ore și să nu învețe elevii. Dar studiile spun că învățarea profundă, și noi vrem ca elevii să învețe cât se poate de bine, nu se poate face decât în anumite condiții. Una dintre condiții este acea continuitate și oarecum susținute de un număr suficient de bun de ore pentru materiile fundamentale”, a declarat profesorul Cătălin Ciupală, în cadrul unei dezbateri despre planurile-cadru, organizată de Proiectul MERITO.
”Planurile-cadru, cred eu că, în viziunea ministerului au fost propuse în forma actuală ca să îmbunătățească, sperăm noi vizibil, tot ceea ce se întâmplă în învățământ, în special la finalizarea studiilor, elevii să fie capabili să facă anumite lucruri care sunt trecute chiar și în documentul ministerului. Privind așa lucrurile, ne gândim cum pot planurile-cadru să răspundă acestor îngrijorări pe care le avem noi. În primul rând, ar trebui să spunem că nu avem evaluări internaționale la nivel de liceu. Singurele evaluări internaționale la nivel de sistem sunt cele de tip PISA și TIMSS. La evaluarea de la final nu știu să existe așa ceva. Deci, practic, noi nu putem să ne referim la un absolvent obișnuit de clasa a XII-a, relativ., să zicem, la un cadru general”, a adăugat cadrul didactic.