
Adriana Iancu, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 206 din București, afirmă că trei ani de facultate nu sunt suficienți pentru a forma un profesor.
”Resimt și eu și pledez pentru o mai bună formare a profesorilor. Am să fiu îndrăzneață, cumva, dacă-mi permiteți și o să spun că trei ani de facultate mi se par puțini pentru a forma un dascăl. Dascălul în sine are nevoie să crească și să se maturizeze înainte de a veni în școală și de a înțelege problemele unui copil. Și, după ce termină facultatea, iată, studiile, trebuie să creadă cu desăvârșire în formarea continuă în care trebuie să credem cu toții”, a declarat profesoara, în emisiunea ”Educația la putere”, difuzată de televiziunea publică.
”Este o problemă, dar mai sunt și altele. Din momentul în care să admitem că un profesor este pregătit și dedicat, și astfel de oameni există în sistem, trebuie să formăm o reală echipă cu părintele. Și admitem că avem și această echipă. Ei, atunci trebuie să îi creăm copilului starea de bine și motivarea de a veni la școală. Motivarea, probabil, se creează în funcție de fiecare copil în parte, aici este greu să oferi o rețetă, pentru că fiecare este diferit, însă presiunea nu duce la nimic, trebuie să punem accent pe siguranță și pe încrederea acestui copil, astfel încât, atunci când devine adult, să nu aducă cu sine din spate niște tare”, a adăugat cadrul didactic.
Invitat în cadrul aceleiași emisiuni, Cătălin Zaman, profesor de limba română și director al școlii din Clondiru, județul Buzău, a vorbit, de asemenea, despre problemele din sfera formării profesorilor. Noi căutăm să formăm elevii pentru contactul cu societatea. Dar sunt profesorii pregătiți să formeze elevii? Și cine ar trebui să îi pregătească?