
Adriana Iancu, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 206 din București, afirmă că Evaluarea Națională de la clasa a opta are, în fiecare an, propriile variabile. Cadrul didactic explică, însă, că sistemul de educație ar trebui să pună accent pe dezvoltarea pachetului de cunoștințe pe care elevii le pot folosi în viața reală și în viața socială.
”Vorbim de un sistem dinamic, ne este foarte clar. Evaluarea Națională de anul trecut nu va fi Evaluarea Națională din acest an și nici cea care va urma. Prin urmare, pentru că ne gândeam, la modul general, care sunt problemele în învățământ, care sunt problemele la gimnaziu (…), ce vreau să subliniez este că, de la un an la altul, se constată niște variabile. Însă rețin faptul că finalul ciclului gimnazial și nu doar, și finalul liceului de multe ori nu vizează profilul unui absolvent, nu vizează acele competențe și abilități pe care, iată, le testează în această perioadă, PISA. Cumva, aici cred eu că ar trebui să punem punctul pe i, aici ar trebui să canalizeze atenția noastră, să încercăm să conducem învățământul, astfel încât acel pachet de cunoștințe pe care elevii îl vor avea să poată fi aplicat în viața reală și în viața socială”, a declarat cadrul didactic, în cadrul emisiunii ”Educația la putere”, difuzată de televiziunea publică.
”Prin urmare, pentru că întrebați dacă astăzi părinții sunt mai preocupați sau mai puțin preocupați, nu putem să spunem lucrul acesta. Fiecare părinte așteaptă de la copilul lui rezultate și așteaptă implicare din partea școlii. Așteaptă foarte multe. Acum, iată, deja stabilim niște poli. Avem copilul, pe de o parte, beneficiarul primar, care are și el așteptările lui. Mulți dintre ei să știți că sunt conștienți de faptul că nu vor putea pune în practică acele cunoștințe pe care le au. Avem, iată, familia, care are așteptări de la școală și de la copil, copilul care suportă presiunea școlii, a familiei și a societății, și avem, pe de altă parte, profesorii, care, la rândul lor, simt această presiune pusă de familie și care au și ei insatisfacții”, a adăugat profesoara Adriana Iancu.