fbpx

50 de ani de la primul pas făcut de om pe Lună. Ce a transmis Radiodifuziunea Română, pe 20 iulie 1969

Astăzi se împlinesc 50 de ani de când cosmonautul Neil Armstrong a spus fraza care a devenit legendară: ”Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”. Misiunea spațială Apollo 11 își atinsese obiectivul: Aselenizarea.

Lansată pe data de 16 iulie 1969, misiunea era constituită din Neil Aiden Armstrong, comandantul misiunii, Michael Collins, pilotul modulului de comandă și Edwin Eugene „Buzz” Aldrin Jr., comandantul modulului lunar. Pe data de 20 iulie, Armstrong și Aldrin au devenit primii oameni care au pășit vreodată pe Lună, în timp ce Collins orbita deasupra lor.

Radiodifuziunea Română a transmis în direct evenimentul.

Înregistrarea este disponibilă aici.

Potrivit site-ului www.radio-arhive.ro, Ambasada SUA trimisese la Radiodifuziunea Română, în luna iunie, o broşură tipărită cu titlul „Omul pe Lună„, care cuprindea programul etapizat al misiunii, datele tehnico-ştiinţifice ale expediţiei şi biografiile lui Neil Armstrong, comandantul misiunii, Michael Collins, pilotul modulului de comandă şi Edwin Eugene „Buzz” Aldrin Jr., comandantul modulului lunar. De asemenea, în urma acordurilor încheiate, în cabina de transmisie a Radiodifuziunii, puteau fi preluate toate convorbirile pe care Houston le avea cu membrii expediţiei şi, mai mult, urmărite imaginile de pe Lună retransmise de NASA, gratuit, tuturor televiziunilor din lume.

Echipa desemnată pentru a modera evenimentul era formată din trei profesionişti: Ion Ghiţulescu, prezentatorul emisiunii de success „Matinal”, cunoscut realizator şi comentator sportiv, Catinca Ralea – excelentă traducătoare din literatura anglo-americană, şefa serviciului englez de la Redacţia Emisiunilor pentru Străinătate (actualmente Radio România Internaţional) şi Ion Pascaru, profesor universitar de fizică şi scriitor. Pe baza mijloacelor de informare, aceştia au comentat din studioul de emisie momentele inedite ale misiunii spaţiale: desprinderea modulului lunar de cabina de comandă, aselenizarea, primul pas al omului pe lună, activităţile de pe suprafaţa lunară, momentul decolării şi amerizarea în Oceanul Pacific.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.