fbpx

Primele cifre din recensământ: 100 de copii la 143 de bunici

foto: educatieprivata.ro

Recensământul care tocmai s-a încheiat în România relevă date îngrijorătoare în privința vârstnicilor și a tinerilor, care afectează piața forței de muncă. La 143 de bunici avem 100 de copii sub 15 ani și situația nu se va îmbunătăți fără o politică pe termen lung de creștere a natalității, potrivit declarațiilor făcute de Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS) la Realitatea TV.

„Din păcate, pe ultimele cifre pe 2020, 2021 vom avea agregat, la 143 de bunici avem 100 de copii sub 15 ani. În urmă cu 20-30 de ani era invers. Practic acum vor fi bunici care nu vor avea copii. Înseamnă dezechilibre majore pe piața forței de muncă, pe pensii. Problema nu e că ne-am redus la 19 milioane – populația aflată pe teritoriul României. Și populația din acte, după domiciliu, a scăzut. În 2020 eram 22,1 de milioane, am scăzut sub 21 de milioane. Problema nu este că scădem, ci a dezechilibrelor între cele trei grupe de vârstă: sub 15 ani, între 15 și 65 de ani și peste 65 de ani.

(…) Nu se poate rezolva de pe o zi pe alta. E foarte greu dacă nu există o politică de încurajare pe o perioadă lungă. Francezii au avut o asemenea politică pe ultimii 60-70 de ani și au avut un spor al populației de 10 millioane de locuitori. Dar și ei au ajuns la o perioadă de saturație. Aici nu sunt atât de optimist”, a declarat președintele INS, Tudorel Andrei, la postul de televiziune.

Potrivit INS, populația țării este de 18,15 milioane persoane, la 31 iulie 2022, în condițiile în care au fost recenzați 95% dintre români.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.