fbpx

Primăvara este sezonul când începe activitatea căpușelor. Cum ne protejăm

Primăvara este deja aici și, odată cu ea, ne revine dorința de a profita cât mai mult de natură și de aer liber. Plimbările prin parcuri, ieșirile la iarbă verde sau drumețiile pe munte sunt activități sănătoase și recomandate de orice medic, însă ele au un risc comun: căpușele. Odată cu venirea primăverii, ele devin tot mai active, iar mușcătura lor poate provoca probleme serioase de sănătate.

Căpușele sunt în general active atunci când temperaturile depășesc 6 °C, de obicei din luna martie. 

În România au fost identificate până în prezent 27 de specii de căpușe, cea mai frecventă fiind Ixodes ricinus, această specie de căpușe fiind cea care poate transmite boli infecțioase periculoase.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Cristian DOMŞA,  Andrei D. MIHALCA  și  Attila D. SÁNDOR, această specie de căpușe este prezentă în toate regiunile României și în toate formele de relief și de vegetație.

Potrivit statisticilor medicale, căpușele se află pe locul doi după țânțari în ceea ce privește transmiterea de boli infecțioase atât la oameni, cât și la animale. 

Cea mai cunoscută afecțiune care poate fi declanșată de mușcătura de căpușă este Boala Lyme. Însă trebuie să știm că nu este singura. Mai mult, există o altă afecțiune care, spre deosebire de Boala Lyme, nu are tratament specific.

Encefalita transmisă de căpușe (TBE-Tick Borne Encephalitis) este o infecție la nivelul creierului și al măduvei spinării,  iar transmiterea TBE la oameni se produce cel mai frecvent prin mușcătura unei căpușe infectate cu virusul encefalitei de căpușă.

Nu există tratament pentru encefalita transmisă de căpușe (TBE) și, spre deosebire de boala Lyme, encefalita transmisă de căpușe (TBE) nu poate fi tratată cu antibiotice sau cu alte medicamente.

Prezența căpușelor infectate cu virusul encefalitei transmisă de căpușe nu se limitează la o țară, fiind raportate cazuri în toată Europa, până în Japonia. 

România se numără printre aceste țări, iar prezența căpușelor în țara noastră nu este deloc o raritate.

Totuși, cum ne putem proteja?

În lipsa unui tratament, cea mai eficientă metodă de protecție împotriva TBE este vaccinarea, după cum recomandă și Organizația Mondială a Sănătății. ”Vaccinurile actuale par să protejeze împotriva tuturor subtipurilor de virus TBE aflate în circulație. Dat fiind că incidența TBE poate varia considerabil între regiunile geografice, strategiile publice de imunizare ar trebui să se bazeze pe evaluări ale riscurilor efectuate la nivel de țară sau de regiuni”, afirmă OMS, în raportul ”Encefalita de căpușe în Europa.”

“Ce putem face pentru a ne proteja și a evita o eventuala infectare, este să ne adresăm medicului de familie sau putem să accesăm www.desprecapuse.ro, două surse din care putem afla mai multe despre opțiunea vaccinării.”

Viza ANMDMR

Nr 9799E din 06.07.2020

primăvara primăvara Primăvara este deja aici și, odată cu ea, ne revine dorința de a profita cât mai mult de natură și de aer liber.