Numărul infracţiunilor raportate în mediul şcolar din judeţul Tulcea a scăzut în primele zece luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Această reducere este rezultatul unei combinaţii de acţiuni de prevenire, analize de caz şi activităţi educaţionale desfăşurate în unităţile de învăţământ, potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ).
Comisarul şef Daniel Grădinaru, inspectorul şef al IPJ Tulcea, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în acest an au fost înregistrate 19 infracţiuni în şcoli, cu două mai puţine decât în aceeaşi perioadă din 2023, transmite Agerpres.
„Au fost realizate analize de caz pentru fiecare eveniment, iar elevii implicaţi au beneficiat de sesiuni de prevenire, consiliere şi informare, împreună cu părinţii lor, pentru a conştientiza riscurile asociate comiterii de infracţiuni”, a explicat comisarul şef Grădinaru.
Poliţiştii tulceni derulează în prezent patru campanii majore în şcolile din judeţ, care abordează teme precum prevenirea bullyingului, a traficului de persoane, a consumului de droguri şi a violenţei, precum şi importanţa respectării regulilor de circulaţie.
Un exemplu notabil este campania naţională „Tăcerea e tot violenţă. Vocea ta e soluţia”, care a încurajat elevii să se înscrie într-un concurs pentru realizarea de clipuri video pe teme de prevenire a violenţei şcolare şi a traficului de droguri. Reprezentanta IPJ, Daniela Luicianu, a menţionat că opt şcoli gimnaziale şi două licee din judeţul Tulcea participă la această iniţiativă.
În paralel, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, sub conducerea lui Ion Bordei, a fost activ în 44 de sesiuni de prevenire organizate în unităţile de învăţământ. Aceste activităţi reflectă o colaborare interinstituţională care pune accent pe educaţie şi prevenţie, mai degrabă decât pe măsuri punitive.
Campania „Tăcerea e tot violenţă. Vocea ta e soluţia” continuă în anul şcolar 2024-2025, cu etapa judeţeană a concursului naţional programată între 13 şi 15 ianuarie 2025.