“Nu am devenit gay. Sunt, nu este o alegere”, a fost replica pe care Xavier Bettel, premierul statului Luxemburg, i-a dat-o omologului său maghiar, Viktor Orban, după ce Ungaria a interzis dreptul minorilor la informare în legătură cu orientările sexuale.
Liderii UE l-au condamnat dur joi pe premierul ungar, Viktor Orban, pentru legea sa împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor, considerată homofobă, relatează AFP, citată de Digi 24. Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, l-a confruntat direct pe Orban, spunându-i că i-a fost greu ca bărbat homosexual și că s-a depășit “o linie roșie” în ceea ce privește legea.
“Nu am devenit gay. Sunt, nu este o alegere”, i-a spus Bettel liderului maghiar, potrivit oficialilor care au monitorizat discuția. “Mama mea urăște faptul că sunt gay, trăiesc cu asta. Iar acum puneți asta într-o lege. Vă respect, însă aceasta este o linie roșie. Este vorba de drepturile de bază, dreptul la a fi diferit”.
Pe 15 iunie, Parlamentul Ungariei a aprobat un proiect de lege controversat care interzice discuțiile și diseminarea către minori a informațiilor despre care se consideră că promovează homosexualitatea și schimbarea de gen.
Actul normativ prevede interzicerea cărților, filmelor și a altor conținuturi accesibile copiilor și tinerilor și în care sexualitatea este descrisă în afara heterosexualității.
Interdicția se aplică și publicității în care homosexualii sau persoanele transgender apar ca parte a normalității.
Legea a fost criticată aspru de societatea civilă, fiind considerată un atac asupra drepturilor persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgender (LGBT), precizează Radio Europa Liberă.
Un total de 157 de parlamentari au susținut proiectul, care a fost aprobat pe 15 iunie în parlamentul cu 199 de locuri, care este controlat de Fidesz, partidul premierului Viktor Orban.
Pe 14 iunie, mii de protestatari s-au adunat la Budapesta pentru a condamna noua lege.
Guvernul Orban a declarat că legislația este necesară pentru a proteja „dreptul copiilor la identitatea lor de gen primită la naștere”.
Asociațiile comunității LBGT și avocații drepturilor omului au declarat că legea va „călca în picioare drepturile tinerilor homosexuali și transgender”.
Aceștia au comparat interdicția cu o lege rusă discriminatorie din 2013 care interzice așa-numita „propagandă gay”, care este privită de apărătorii drepturilor omului ca un instrument de discriminare.