fbpx

Povestea cărții de educație sexuală care a devenit cel mai cerut volum de la Bibliotecă

Profesorul de filosofie Emil Moise a povestit, pe pagina sa de Facebook, cum a donat unor biblioteci din țară o carte de educație sexuală care a devenit, rapid, cel mai solicitat volum de către copii. Aceștia s-au înscris pe liste de așteptare, pentru a primi cu împrumut cartea, povestește profesorul Moise. El a salutat, astfel, decizia școlii private Little London International Academy de a introduce această materie printre cele opționale pentru elevii de liceu.

În urmă cu 12 ani am cumpărat fetei mele o carte de educație sexuală (Madueno Conchita, Sexul explicat adolescenților, Editura Prut, 2006) pe care o recomand tuturor copiilor cu vârsta de peste 12 ani. După ce a citit-o Teodora m-am gândit că ar fi bine să fie accesibilă cât mai multor copii. Și cum aveam deja un proiect prin care donam cărți noi și reviste de cultură, drepturile omului, sau sport – am donat Bibliotecii Județeme Buzău, Bibliotecii Vrancea, Bibliotecii Central Universitare Cluj, Bibliotecii comunei Berca, Bibliotecii Grupului Școlar Industrial Berca, Bibliotecii Colegiului B.P. Hasdeu – am decis să donez acea carte bibliotecii liceului în care predau (am donat deja, până acum, peste 200 de cărți și am abonat școala la 3 reviste: National Geographic, Traveller și Tenis Partener).

Surpriza a venit, evident, după. La numai două săptămâni (și după popularizare, desigur), mi-a spus doamna bibliotecară că este cea mai cerută carte („nicio carte nu a fost atât de solicitată de când sunt bibliotecară”). La bibliotecă era o listă cu 54 de copii care așteptau să fie returnată cartea de cel/cea care o împrumutase. În timpul unei monitorizări, în cadrul unui proiect internațional în care implicasem școala, o monitoare din Danemarca, impresionată de poveste (și pentru a face parte din ea), mi-a lăsat bani pentru încă un exemplar. Acum sunt două exemplare la bibliotecă și la fel, ambele sunt date pe tot timpul anului școlar (cu lista de așteptare), plus alte două cărți de educație sexuală, pe care le-am donat: „Prima dragoste” și „Sunt gravidă, ce să fac”. (Mai ales) în contextul în care se află România azi este nevoie de educație sexuală în școli. Educația sexuală salvează vieți!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.