fbpx

Petarde, artificii și câteva întrebări pentru părinți

Petarde artificii

de Petruț Rizea, profesor pentru învățământul primar și psiholog

Petrecem suficient timp cu copiii noștri? Cunoaștem anturajele lor? Avem încredere suficientă în ei? Dar ei au suficientă încredere în noi?

 

Da, e o serie de întrebări – problemă la care tot mai mulți părinți încearcă să găsească o soluție. Eu cred că orice părinte responsabil ar trebui să și le pună cel puțin o dată în viața sa, mai ales pentru faptul că trăim într-o societate în care pericolele sunt la tot pasul și în care nesiguranța capătă proporții considerabile, mediile sociale devenind mai puțin sigure: violatori, hoți, escroci de orice fel, de la cazuri grave la mai puțin grave, chiar și cei ce pun în mâinile minorilor produse pirotehnice fără să se gândească la consecințe sunt din aceeași categorie.

 

Spun asta pentru că am auzit săptămâna aceasta bubuituri câte nu am auzit de Revelionul trecut. Am văzut copii de 12 – 13 ani cu petarde și artificii în mână, dar ce-i mai grav, am observat cum acestea erau declanșate fără a înțelege regulile de utilizare și fără a se proteja, considerând toată situația o joacă, neștiind ei că joaca asta i-ar putea costa viața.

 

Și aici revin către ceea ce au în comun întrebările mele de la început – știu părinții că banii pe care îi oferă copilului se preschimbă ulterior în sandvișul de la prânz? Sau ajunge prin vreun stand ilegal cu pocnitori, pe la vreun dealer de substanțe stupefiante sau în alte „servicii” care să le țină „de foame” copiilor?

 

Ca părinte, trebuie să înțelegi ce înseamnă să hrănești încrederea copilului tău față de tine și față de rolul familial pe care îl ai, trebuie să fii conștient că indiferent de câtă protecție îi oferi tu, când va ieși din casă va trebui să separe singur mediile, persoanele și acțiunile toxice de cele bune și folositoare. Cu implicarea ta și cu perseverență, acesta va înțelege cum normele de siguranță valorificate acasă nu ar trebui să se „stingă” atunci când închid ușa în urma lor și ajung în contexte sociale diferite, în care anturajul poate fi un inamic ușor de învins dacă valorile sale sunt puternice și încurajate în permanență de tine.

 

Așadar, nu mediul sau existența lui ar trebui să fie în permanență vinovații pentru faptul că al tău copil urmează modele de comportament și atitudini inadecvate, ci modul în care îl educi și îl faci să înțeleagă că ele nu-s bune.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.