fbpx

Peste 26.000 de elevi au vizitat Expoziția Brâncuși de la Timișoara

Peste 26.000 de elevi au vizitat Expoziţia Brâncuși de la Timișoara, care au ajuns la final. Operele expuse timp de patru luni la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara au atras în total peste 130.000 de vizitatori. „Este un semn că România întră intr-o logică sănătoasă, în care cultura devine un obicei şi nu o excepţie”, spune Ovidiu Şandor, Comisarul expoziţiei.

Ultima zi în care expoziţia „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale” a putut fi vizitată la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara a fost duminică. Pentru elevi a fost o ocazie unică de a descoperi pe viu universul lui Constantin Brâncuşi.

Peste 26.000 de elevi au luat parte în peste 900 de vizite şcolare, venind din 27 de oraşe din ţară, 18 comune şi sate din regiune, dar şi din străinătate (Germania, Austria, Franţa, Italia, Polonia, Bulgaria, Canada, Cehia, Ungaria). Unele clase au beneficiat şi de un program de ateliere oferit de către Institutul Francez şi Muzeul Naţional de Artă din Timişoara.

Expoziţia lasă în urma ei un important catalog bilingv (român-englez) coordonat de Doina Lemny, curatoarea expoziţiei, care reproduce 190 de imagini ale sculpturilor, desenelor şi fotografiilor lui Constantin Brâncuşi, alături de imagini documentare. Publicat de Fundaţia Art Encounters, catalogul reuneşte şi 16 texte inedite semnate de istorici de artă români, francezi şi englezi, putând fi achiziţionat de la cele mai importante librării din Timişoara şi din ţară.
„Expoziţia Brâncuşi de la Timişoara a arătat două lucruri extrem de importante care vor sta la baza evenimentelor culturale viitoare din România. Pe de o parte, a fost un exemplu de colaborare de succes între entităţi culturale din România şi marile muzee ale lumii, printre care Centre Pompidou şi Tate Modern. Pe de altă parte, suntem încântaţi şi copleşiţi de reacţia publicului faţă de expoziţie, de emoţia care se simte în rândul vizitatorilor şi de modul în care această expoziţie a lărgit apetitul publicului pentru cultură de calitate. Este un semn că România întră intr-o logică sănătoasă, în care cultura devine un obicei şi nu o excepţie”, a declarat Ovidiu Şandor, Comisarul expoziţiei şi Preşedintele Fundaţiei Art Encounters, unul dintre principalii organizatori ai expoziţiei.
Organizarea acestei expoziţii a costat 1.222.000 euro şi, în patru luni, a adus venituri de 1.359.000 euro, dintre care 900.000 din bilete şi 459.000 euro din sponsorizări atrase de parteneri, generând un excedent de 137.000 euro. Veniturile din bilete şi surplusul din sponsorizări au revenit în întregime Muzeului Naţional de Artă din Timişoara. Din totalul cheltuielilor, cele mai mari sume au fost necesare pentru transportul lucrărilor tur-retur, precum şi pentru acoperirea costurilor asigurărilor. Alte sume au fost necesare pentru echipa constituită special pentru acest proiect (curator, arhitect, etc.), pentru echipele de instalare/dezinstalare, pentru realizarea scenografiei, pentru demersul de comunicare, pentru medierea expoziţiei sau pentru întreţinerea acesteia în bune condiţii.

”Ecorșeul”, opera lui Brâncuşi care a fost studiată la Medicină, expusă în premieră la Timişoara

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.