Analiza datelor obținute în ultimele două săptămâni de echipa de investigație a testului de redirecționare a asteroidului dublu (DART) a NASA arată că impactul cinetic al navei spațiale cu asteroidul său țintă, Dimorphos, a modificat cu succes orbita acestui asteroid. Aceasta marchează prima dată când umanitatea schimbă în mod intenționat mișcarea unui obiect ceresc și prima demonstrație la scară largă a tehnologiei de deviere a asteroizilor.
„Toți avem responsabilitatea de a ne proteja planeta. La urma urmei, este singura pe care o avem”, a spus administratorul NASA Bill Nelson. „Această misiune arată că NASA încearcă să fie pregătită pentru orice ne oferă universul. NASA a dovedit că suntem serioși ca apărători al planetei. Acesta este un moment decisiv pentru apărarea planetară și pentru întreaga umanitate, demonstrând angajamentul echipei excepționale a NASA și al partenerilor din întreaga lume.”
Înainte de impactul cu DART, Dimorphos a avut nevoie de 11 ore și 55 de minute pentru a orbita în jurul asteroidului său părinte, Didymos. De la ciocnirea intenționată a lui DART cu Dimorphos din 26 septembrie, astronomii au folosit telescoape de pe Pământ pentru a măsura cât de mult s-a schimbat acest interval de timp. Acum, echipa de investigație a confirmat că impactul navei spațiale a modificat orbita lui Dimorphos în jurul lui Didymos cu 32 de minute, scurtând orbita de 11 ore și 55 de minute la 11 ore și 23 de minute. Această măsurătoare are o marjă de incertitudine de aproximativ plus sau minus 2 minute.
Înainte de impact, NASA a definit o schimbare minimă de succes a perioadei de orbită a lui Dimorphos ca o schimbare de 73 de secunde sau mai mult. Aceste date timpurii arată că DART a depășit acest punct de referință minim de peste 25 de ori.
„Acest rezultat este un pas important către înțelegerea efectului deplin al impactului DART cu asteroidul său țintă”, a spus Lori Glaze, directorul Diviziei de Științe Planetare a NASA de la sediul NASA din Washington. „Pe măsură ce apar noi date în fiecare zi, astronomii vor putea evalua mai bine dacă și cum o misiune precum DART ar putea fi utilizată în viitor pentru a ajuta la protejarea Pământului de o coliziune cu un asteroid, dacă vom descoperi vreodată că vreunul se îndreaptă spre noi. ”