Elevii au revenit la școală pentru modulul al III-lea de studiu, din cele cinci ale anului școlar. Totuși, în multe clase din școlile din țara, băncile au rămas parțial neocupate după vacanța de iarnă care a durat 18 zile, potrivit TVR Info. Unii elevi erau încă pe pârtie sau în excursii, beneficiind de vacanțe prelungite de părinți, o practică criticată de profesori.
„Da, sunt părinţi care îşi prelungesc vacanţa atât pentru dumnealor, cât şi pentru copii, peste termenul stabilit, uneori şi fără să ceară permisiunea şcolii. Se pierde foarte mult timp din predare şi din evaluare”, declară Florina Rogalski, profesoară de Limba și Literatura Română la Școala Centrală din București. La această unitate de învățământ, doar 70% dintre elevi au revenit la cursuri într-o zi care ar fi trebuit să marcheze reluarea completă a activității didactice.
Directorul Școlii Centrale din Capitală, Lucian Popa, subliniază dificultățile cu care se confruntă cadrele didactice în astfel de situații. „Un act, un document emis de un medic, nu poate fi contestat de şcoală, deci nu am ce să le spun părinţilor. Fiecare ar trebui să îşi ştie interesul, copilul trebuie să meargă la şcoală. Aş încerca pe cât posibil să începem de luni, să terminăm vinerea, şi nu joia, şi cred că ar fi mai profitabil”, afirmă acesta.
Profesorii spun că prelungirea vacanțelor înseamnă pierderi importante pentru elevi, atât în ceea ce privește materia, cât și ritmul de învățare.
„Aceşti copii, peste 10-15 ani, vor intra într-o piaţă a muncii globalizată. Iar elevii noştri, am făcut o socoteală, vor învăţa aproape cu un an în minus faţă de elevii din Germania. Sunt situaţii în care învăţăm chiar cu un an şi jumătate în minus. Să nu ne mire că asta poate fi o cauză prin faptul că elevii noştri nu fac faţă atât de bine la testele PISA, de exemplu, sau TIMMS”, a explicat, pentru TVR Info, Cătălin Ciupală, profesor de matematică la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov.
Problema absențelor în perioada de după vacanță se adaugă altor provocări din sistemul educațional românesc. Comparativ cu alte țări europene, elevii români petrec mai puține săptămâni în școală. În timp ce la noi anul şcolar are 36 de săptămâni, din care oricum se pierd multe zile de cursuri, la danezi, spre exemplu, anul şcolar are 40 de săptămâni.
Următoarea vacanţă va fi cea de ski, programată în luna februarie.