Doi părinţi din Bihor au fost trimişi în judecată şi au primit câte patru luni de închisoare, după ce și-au retras toți cei patru copii din sistemul de învățământ pentru a-i educa acasă, relatează Adevărul. Aplicarea pedepsei a fost amânată.
Cazul a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd, la începutul anului trecut, în urma unei reclamaţii depuse de directorul Liceului teoretic Bratca, după ce, în toamna lui 2021, cei doi părinţi şi-au retras din unitatea de învăţământ cei patru copii de vârstă şcolară – atunci în vârste de 8, 10, 11 și 13 ani.
În faţa anchetatorilor, cei doi s-au declarat nemulţumiţi de faptul că, în 2020, au primit diverse notificări în care li se atrăgea atenţia că prezenţa la şcoală a copiilor este condiţionată de purtarea măştii ori erau informaţi despre vaccinare. Ei au fost deranjaţi și de trecerea la predarea orelor în sistem online, întrucât nu le-au permis nici până atunci copiilor accesul la internet sau televizor, mai scrie Adevărul.
„Din declaraţia inculpatei rezultă că au decis retragerea copiilor de la şcoală întrucât nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalele TV media, respectiv cursurile online pe care copiii le efectuau în perioada de pandemie”, au explicat procurorii în rechizitoriu.
Copiii au fost înscrişi la Home Life Academy și la West River Academy, unităţi şcolare private din SUA, care le oferă îndrumare părinţilor decişi să-şi educe singuri copiii, contra unei taxe care, în 2021, a fost de 250 dolari pe an/familie.
După cum a comunicat Inspectoratul Şcolar Județean Bihor, la solicitarea procurorilor, forma de învățământ homeschooling nu este recunoscută în România, iar specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor au stabilit că cei patru copii au mari lacune educaţionale, raportat la vârsta lor, iar părinţii nu au pregătirea să îi educe, în condiţiile în care femeia are 8 clase absolvite, iar soţul ei, liceul.
Ministerul Educaţiei a cerut să se facă verificări în toate şcolile din România, atât în şcolile publice, cât şi în cele private (acreditate) pentru a identifica situaţiile în care elevii au renunţat la sistemul clasic de educaţie în favoarea sistemului de tip homeschooling, în urma materialelor publicate de Adevărul. Solicitarea a fost transmisă printr-o adresă semnată de secretarul de stat Sorin Ion, care a cerut şcolilor ca în situaţia în care identifică astfel de cazuri să sesizeze Poliţia şi Direcţia de Asistenţă Socială. Totodată, directorii de şcoli sunt îndemnaţi să le explice părinţilor riscurile pe care şi le asumă dacă îşi retrag copiii din şcolile de stat sau private acreditate pentru homeschooling.