fbpx

”Pare că vă asumați să ne distrugeți” – AROC îi cere Guvernului să nu mărească TVA la evenimente culturale

Sursă foto: Freepik

AROC, asociație a organizatorilor de concerte, îi cere Guvernului să nu mărească cota TVA la biletele la evenimente culturale de la 5% la 19%.

Apelul organizației vine după ce au apărut în spațiul public informații despre intenția Cabinetului Ciolacu de a legifera creșterea TVA pentru evenimentele organizate de entități private.

Printre membrii asociației se numără organizatori importanți de manifestări culturale și festivaluri, precum Emagic, Electric Castle sau Neversea.

Apelul AROC, integral:

Subiectul creșterii cotei TVA pentru biletele la evenimente culturale de la 5% la 19% a avut la început o valență economică, însă în scurt timp s-a transformat într-un subiect despre 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐫𝐢𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞, 𝐬𝐭𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐮𝐛𝐥𝐞, 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐞𝐧𝐭𝐚 𝐧𝐞𝐥𝐨𝐢𝐚𝐥𝐚 𝐬𝐢 𝐧𝐞𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐚𝐭𝐞.

Astăzi a apărut în spațiul public un articol despre măsurile fiscale pe care Guvernul intenționează să și le asume, unde este menționat că TVA-ul de 5% se menține doar pentru evenimentele organizate de autoritățile publice. Pentru cei din mediul privat, TVA-ul va fi de 19%.

Practic, entitățile plătite din bani publici – cu salarii asigurate, cu siguranță financiară, fără nicio presiune pentru a fi eficiente financiar, cu acces facil la infrastructura de evenimente, precum și la organele de control – vor avea ȘI avantaje fiscale în organizarea de evenimente, în detrimentul organizatorilor privați, adică aceia care își asumă riscuri, care plătesc taxe, care se străduie să livreze CULTURĂ publicului larg.

Articolul mai menționează că 𝐆𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐮𝐥 „𝐢𝐬𝐢 𝐚𝐬𝐮𝐦𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐬𝐮𝐫𝐢”. VĂ RUGĂM SĂ NE EXPLICAȚI CUM ANUME VĂ ASUMAȚI? CE ÎNSEAMNĂ ACEASTĂ „ASUMARE”? Oare e asemeni asumării noastre?

Un organizator de evenimente își asumă:
– riscul ca arta pe care o promovează să nu prindă la public;
– riscul financiar pe întreg evenimentul, înainte să pună în vânzare vreun bilet;
– să plătească salarii, furnizori, servicii;
– să suporte pierderile dacă e cazul;
– să reprezintă țara, cu bune și cu rele.

În atenția conducerii acestei țări: 𝐕𝐎𝐈 𝐂𝐄 𝐀𝐍𝐔𝐌𝐄 𝐕𝐀 𝐀𝐒𝐔𝐌𝐀𝐓𝐈?
Pare că vă asumați să ne distrugeți.

Cu regret, subiectul creșterii TVA nu mai este unul economic, ci a devenit un rău mult mai mare. Statul român devine un concurent neloial pentru cei care plătesc taxe și care se străduie să organizeze ceva. Este efectiv greu de pus în cuvinte. Practic, dacă un eveniment de orice fel este organizat de o instituție publică și vinde bilete (cum sunt astfel de proiecte în Craiova, Reșița, Iași sau alte orașe din țară) vor plăti 5% TVA, dar pentru festivaluri precum Summer Well, Artmania, Electric Castle, Rockanotherworld, Untold, Jazz in the Park, TIFF, Metalhead Meeting, Sports Festival (și multe altele) sau concerte precum Depeche Mode, Coldplay, pentru stagiuni în cluburi și teatre independente se va percepe TVA de 19%. În ce bază? 𝐂𝐮𝐦 𝐞 𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐦𝐨𝐫𝐚𝐥? 𝐂𝐮𝐦 𝐞 𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐥𝐞𝐠𝐚𝐥?

Oare își asumă guvernul să facă acum promovare de artiști locali, dezvoltare de audiență, incluziune socială, turism cultural și diversitate artistică?

Măsurile luate de Guvernul României, prin Ministerul de Finanțe, nu doar că denotă o crasă nepricepere economică, dar arată și nivelul de abuz și ignoranță al acestuia. Am sperat la dialog, la înțelegere, ne-am dorit să colaborăm cu autoritățile, dar se pare că am fost foarte naivi. În acest moment, tot ce mai sperăm este măcar să fim lăsați în pace să ne facem treaba.

Nu ne vom opri aici cu demersurile noastre. Ne-am săturat să fim discriminați, jigniți, neînțeleși. Ne-am săturat să ne luptăm pentru ca lucrurile să nu se înrăutățească. Vom fi mult mai vocali de acum încolo și vom face o misiune din a ne face înțeleși atât de public, cât și de autorități.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.