fbpx

Ordonanță de Urgență pentru decontarea a 500.000 de tablete și a materialelor de protecție sanitară în școli

Guvernul a adoptat miercuri o Ordonanţă de Urgenţă care prevede decontarea, prin Ministerul Fondurilor Europene, a achiziţiei de 500.000 de tablete şi a materialelor de protecţie sanitară pentru şcoli, anunță G4Media.

„Ordonanţa de urgenţă prevede decontarea achiziţiilor făcute de către autorităţile publice locale sau inspectoratele şcolare judeţene. 500.000 de tablete necesare pentru începutul de an şcolar, iar această achiziţie este în valoare de 100 de milioane de euro. Aşadar, 100 de milioane de euro, prin Ministerul Fondurilor Europene, bani decontaţi către autorităţile publice locale”, a transmis vicepremierul Raluca Turcan.

„Tot prin Ministerul Fondurilor Europene vom deconta achiziţiile făcute de către autorităţile publice locale pentru materiale de protecţie sanitară necesare în şcoli, iar aceste achiziţii sunt în valoare de 50 de milioane de euro. Tot prin Ministerul Fondurilor Europene vom deconta achiziţiile făcute pentru cumpărarea de containere sanitare în localităţile unde nu există apă curentă şi canalizare. Aceste achiziţii vor fi în valoare de 25 de milioane de euro şi reprezintă un sprijin uriaş pentru copiii aflaţi în aceste comunităţi unde încă există restanţe uriaşe din perspectiva asigurării condiţiilor minime necesare la început de an şcolar”, a precizat vicepremierul.

Guvernul a adoptat, tot în ședința de astăzi, Ordonanța de Urgență care prevede o serie de modificări și completări, propuse de către Ministerul Educației și Cercetării, la Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare, anunță MEC într-un comunicat. 
Potrivit sursei citate, între acestea se regăsește și acordarea posibilității școlilor, pe durata stării de alertă, de a organiza  concursuri în vederea ocupării pozițiilor vacante sau temporar vacante pentru posturile didactice și nedidactice, dar și pentru posturile vacante de asistenți medicali comunitari, asistenți medicali și medici din unitățile de învățământ. 
Măsura este esențială în actualul context epidemiologic, întrucât este nevoie de un cadru legal flexibil care să permită luarea unor decizii aplicate și adaptate nevoilor locale, având în vedere situațiile specifice fiecărei unități administrativ-teritoriale. De asemenea, în condițiile unei potențiale limitări a interacțiunii la clasă/cursuri, în funcție de dinamica răspândirii SARS-CoV-2, reglementarea unui cadru juridic adecvat și, implicit, a securității raporturilor juridice în privința asigurării dreptului fundamental la învățătură erau imperios necesare.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.