Premierul Orban a folosit, azi, o analogie, pentru a explica decizia de a nu mări salariile profesorilor.
„Dintr-un motiv foarte simplu [nu se măresc salariile profesorilor]. Uitați-vă la datele prezentate de INS și la prognoza privitoare la creșterea economică, care e o prognoză în care noi estimăm o scădere economică de 3,8%. Când îți scad veniturile, e ca într-o familie. Dacă îți scad veniturile și nu mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă”, a explicat Orban, citat de mai multe publicații.
Întrebat de jurnaliști cum comentează afirmațiile ministrului Educației legate de mărirea salariilor profesorilor, Orban a spus: „Banii au fost prevăzuți în buget, numai că, între timp, avem o serie de alte categorii de cheltuieli care au fost absolut necesare. Față de domeniul inițial pentru Sănătate, a fost nevoie de o creștere de aproximativ 9 miliarde de lei, pentru a face față provocărilor generate de epidemie”.
Edupedu a relatat că, potrivit proiectului de rectificare bugetară creșterea salariilor profesorilor, care ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie 2020, nu va avea loc.
“Se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art.38 alin.(41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, să se aplice de la 1 septembrie 2021″, prevede proiectul de OUG pus în dezbatere publică joi noaptea la ora 22:30, proiect care va fi adoptat în ședința de Guvern de de vineri.
În ședința de astăzi, Guvernul urmează să ia o decizie finală pe această temă.
salariile profesorilor