fbpx

”Ora veselă”cu Stroe și Vasilache: O poveste despre tristețe și prietenie

de Marcel Bartic

Alo, alo, aici e radio! Stroe și Vasilache!

Simpaticul cântecel care preceda emisiunea „Ora veselă” a putut fi auzit pentru prima dată la postul național de radio pe 9 ianuarie 1929, făcându-i celebri pe cei doi actori care l-au interpretat: Vasile Vasilache și Nacht (Nicolae) Stroe.

Între doi s-a legat și o prietenie strânsă. Au jucat împreună pe scenele teatrelor bucureștene Alhambra, Atlantic și Cărăbuș. Au fost invitați la Paris, la prestigiosul Radio France, la Tel Aviv, Beirut și Alexandria, în Egipt. Tot ei sunt și protagoniștii primului film sonor, Bing Bang, realizat în 1934, și a celui intitulat „Ora veselă”, în 1935. Au devenit cel mai cunoscut și mai îndrăgit cuplu de umoristi din România interbelică.
Până în 1940.
Odată cu venirea la putere a generalului Ion Antonescu și proclamarea statului national-legionar. Măsuri antisemite au mai fost luate și până atunci, încă din timpul guvernării Goga-Cuza dar, începând cu septembrie 1940, au devenit politică de stat. Elevii și profesorii evrei au fost dați afară din școli. Medici, avocați, militari, practic toate categoriile socio-profesionale au cunoscut, în numele românizarii, un proces prin care evreii erau excluși din viața societății.

Stroe era evreu. I s-a interzis să mai joace pe scena teatrelor din București. A avut însă susținerea lui Constantin Tănase, fostul său director, care a continuat să-l plătească găsind diferite pretexte contabile iar Vasilache, prietenul lui de-o viață, i-a fost alături tot timpul. După 1942, Stroe va urca iar pe scenă, la Teatrul Baraşeum, alături de alți actori evrei. Nu o dată, Vasilache s-a aflat printre spectatorii săi, deși a fost avertizat de mai multe ori de autorități că ar fi mai bine să renunțe la această prietenie. S-a întâmplat ca, odată, în timpul unei piese, Vasilache să nu se mai poată abține și a strigat cât să-l audă toată lumea: Stroiță! Sunt aici! N-am sa te las niciodată!
I-au recunoscut vocea și l-au aplaudat toți.

Vasilache a continuat să joace la Teatrul Cărăbușul. Odată, îl juca pe Firfirică, un personaj care își plângea dezamăgirea în dragoste. Avea un moment în care vorbea cu propria conștiință iar aceasta, prin vocea unui actor din culise, trebuia să-i răspundă. În fața spectatorilor cu privirea în gol, Vasilache întreabă: „Ce spui, soro? Oare va fi bine?”. Din spatele scenei s-a auzit dintr-odată, o voce puternică, binecunoscută tuturor celor din sală:
„Stai liniștit, Firfirica! Nu știi tu vorba aceea, roata morii se învârtește, țac, țac, țac!”
Toată lumea a început să aplaude, recunoscându-l desigur pe Stroe care fusese invitat de bunul său prieten să participe la acest moment. Mă rog, nu chiar toată lumea, se pare că în public era și un domn inspector de la Ministerul Culturii, care s-a arătat foarte deranjat de ce se întâmplase și s-a dus repede în culise să vadă dacă era chiar Stroe. Acesta fugise însă deja.

În aprilie 1944, Vasilache a murit în timpul unui bombardament ceea ce pentru Stroe a fost o pierdere greu de suportat. A continuat să realizeze emisiunea „Ora veselă” mult timp și după război dar, nu o dată, apărea în spectacol ținând brațul întins… ca și când ar fi fost împreună cu vechiul său prieten, Vasilache. Refrenul cu care începea emisiunea a rămas, fără îndoială, în memoria și inimile celor care l-au ascultat:
Alo, alo, aici e Stroe,
Şi roagă să-i daţi voie,
O clipă să vă-nveselească,
Să glumească,
Iar cu Voi…
Astăzi, 9 octombrie, comemorăm Holocaustul în România. O tragedie fără precedent în istorie, care a frânt destine, speranțe și aspirații. Dar, mai mult decât atât, a arătat cine sunt și cine vor să rămână oameni cu adevărat, indiferent de cumplitele vremi prin care au trecut.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.