fbpx

Olimpiada pluridisciplinară Tuymaada din Republica Sakha

Liceul Teoretic Național a participat, pentru a patra oară consecutiv la Olimpiada pluridisciplinară TUYMAADA, organizată de Ministerul Educației și Științelor din Republica Sakha.

Echipa LTN a fost alcătuită din 4 elevi care au participat la 3 secțiuni: matematică, fizică și respectiv informatică. Elevii Liceului Teoretic Național au obținut rezultate remarcabile în cadrul acestei competiții, printre care două medalii de aur la Matematică!

Liceul Teoretic Național

Desfășurată pe durata a două zile, 26 și 27 iulie 2021, timp de cinci ore în fiecare zi, acest eveniment este o ocazie ca elevii pasionați de disciplinele științifice să concureze cu echipe din Federația Rusă, Singapore, România, Iran și Bulgaria. Obținerea unei medalii la această olimpiadă este un rezultat important pentru portofoliul oricărui elev și o certificare a excelenței pe care acesta a reușit să o atingă în ceea ce privește pregătirea, cunoștințele și competențele dobândite la vârsta sa.


Elevii participanți din partea Liceului Teoretic Național sunt: 

– Matematică: Păișanu Constantin-Tudor, clasa a XI-a, Sfia Anca-Mihaela, clasa a XI-a;
– Fizică: Gorănel Theodora-Maria, clasa a X-a;
– Informatică: Stancu Vlad-Ștefan, clasa a XI-a.


Echipa de cadre didactice coordonatoare din partea LTN – prof. dr. Silvia Moraru, prof. Daniel Petriceanu, prof. dr. Ioana Stoica, prof. Rodica Cherciu au ales această olimpiadă ca parte a parcursului școlar pentru elevii noștri pasionați de științe datorită nivelului înalt de exigență academică pe care înscrierea și participarea le necesită. Membri echipei de elevi LTN se pregătesc pentru cariere în domenii științifice, iar rezultatele obținute vor constitui un plus semnificativ pe drumul alegerilor pe care le vor avea de făcut în ceea ce privește educația universitară.


  1. De ce am vrut să particip la Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada?
    • Anca: Am vrut să particip la acest concurs datorită pasiunii mele pentru matematică și cu dorința de a-mi face noi cunoștințe printre elevii de pe tot globul.
    • Tudor: Din motivul pentru care participă orice elev la un concurs: pasiune pentru subiect și dorința de a-și testa cunoștințele în cadrul unei competiții.
    • Thea: Până în acest an am participat la această olimpiadă la disciplina chimie, dar în acest an nu s-a organizat proba de chimie. Cu această ocazie am putut să-mi cunosc nivelul și la fizică, într-o competiție importantă, la nivel internațional.
    • Vlad: Mi-am dorit să particip și la acest concurs, așa cum îmi place să fiu prezent la toate concursurile importante legate de pasiunea mea, informatica
  2. Cum a fost experiența din acest an pentru tine?
    • Anca: Mă bucur că am participat în acest an. Concursul s-a desfășurat de minune iar problemele au fost frumoase.
    • Thea: Organizarea a fost foarte bună. Gradul de dificultate al problemelor a fost unul ridicat, dar cu aplicații în viața reală.
    • Tudor:Mi-a plăcut organizarea online a concursului, fiind chiar mai bună decât cea de anul trecut.
    • Vlad: Experiența din acest an a fost interesantă și inedită, atât prin modul său de desfășurare, cât și prin complexitatea problemelor.
  3. Cum vă este de folos participarea la acest concurs internațional?
    • Thea: Pentru mine este prima olimpiadă cu durata de cinci ore desfășurată online. Nu a fost ușor, dar mi-am demonstrat că se poate. Altfel, mi-a lipsit interacțiunea fizică, timpul liber în care interacționam cu elevi alte țări. 
    • Anca: Concursul m-a ajutat să descopăr nivelul meu de matematică. Problemele mi-au testat cunoștințele și sunt fericită că am învățat tehnici noi de rezolvare.
    • Tudor: Deși am participat la foarte multe concursuri de-a lungul anilor, cred că din fiecare am avut ceva nou de învățat și cu siguranța și acest concurs este unul din acestea.
    • Vlad: Consider că orice experiență este benefică, aceasta ajutându-mă în special să descopăr spre ce tinde domeniul meu de interes, informatica și unde mă situez eu în raport cu competitorii mei internaționali, în vederea profesiei pe care vreau să o urmez.
  4. Dorești să mai participi și anul viitor?
    • Anca: Dacă se poate, desigur!
    • Tudor:Nu cred ca mai pot participa anul viitor din cauza vârstei 🙂
    • Thea: Da, desigur!
    • Vlad: Cu siguranță, dacă acest lucru va fi posibil!

Anul trecut, în luna noiembrie, în orașul Yakutsk din Federația Rusă a avut loc o ceremonie solemnă de acordare a prestigioasei burse  “Vei câștiga cu cunoștințe!- Scientia Vinces!”, oferită de Președintele Republicii Sakha. Doamna prof. dr. Silvia Moraru, fondator și director al Liceului Teoretic Național a fost invitată să participe la acest eveniment, fiind unul dintre profesorii premiați în ediția 2020, pentru activitatea derulată începând cu anul 2007, în cadrul participărilor numeroase, alături de un număr de peste 200 de elevi, la International Olympiad for Secondary School Students TUYMAADA.

Prin acordarea bursei, organizatorii acestei competiții internaționale au recunoscut eforturile și contribuția doamnei profesor dr. Silvia Moraru în promovarea performanței științifice în rândul elevilor.

De 15 ani România este reprezentată la Olimpiada Tuymaada de elevi pregătiți și susținuți de un corp profesoral dedicat științelor iar acest parcurs se datorează în cea mai mare măsură eforturilor doamnei prof. dr. Silvia Moraru de la care avem privilegiul să aflăm mai multe detalii într-un scurt interviu:

  • Ce reprezintă pentru dumneavoastră dar și pentru Liceul Teoretic Național participarea la această competiție?

Participarea la Olimpiada Tuymaada nu este competiție de dragul competiției ci una din modalitățile prin care elevii se pregătesc pentru viitor, o modalitate de a face școală pentru viață. Această inițiativă reunește echipe foarte bine pregătite, participarea are loc pe bază de invitație, iar acolo, în mijlocul Siberiei, am întâlnit profesori care lucrează cu dedicație pentru a pregăti oamenii de știință de mâine, la fel ca noi. Deci pentru noi, la LTN, participarea reprezintă o parte a strategiei didactice și o ocazie pentru un schimb de experiență și o conectare profesională.

  • Ce înseamnă pentru elevii LTN această experiență de participare la un astfel de concurs?

Avem elevi la LTN, printre care și Theodora, Tudor, Anca și Vlad – participanții de anul acesta, pentru care parcursul profesional în domeniul disciplinelor științifice este o decizie deja luată, acești elevi s-au angajat la o muncă serioasă și susținută, iar acest „maraton de vară” este un pas important în pregătirea lor. Antrenamentul nu este doar academic, vorbim și de pregătirea anduranței și a concentrării, fiindcă probele durează 5 ore, de gestionarea emoțiilor și, anul acesta, de adaptarea la condițiile deosebite de desfășurare.

  • Știu că participarea efectivă a elevilor noștri a necesitat o infrastructură aparte și un efort de logistică diferit de alți ani în care delegația LTN a putut fi prezentă fizic la Olimpiadă. Cum ați reușit să asigurați condițiile de participare în acest an pandemic și plin de provocări?

Da, anul acesta a fost diferit, ca de altfel întreaga activitate didactică pe care am desfășurat-o. Organizatorii au stabilit condițiile tehnice și regulile de participare online, pe care fiecare școală participantă a fost datoare să le asigure. Laptopurile pentru participanți, camerele pentru supraveghere, regulile de organizare a spațiului astfel încât participanții să poată supravegheați conform regulilor organizatorilor și, bineînțeles conexiunea la internet care să poată asigura toate acestea, în timp real.

Rezultatele excelente obținute de Anca și Tudor anul acesta ne fac cinste și, cel mai important, le indică faptul că sunt pe drumul cel bun în pregătirea la care s-au angajat. Felicitări tuturor elevilor participanți! Vom continua să vă susținem pentru îndeplinirea viselor și obiectivelor voastre!

Olimpiada pluridisciplinară Tuymaada din Republica Sakha s-a desfășurat online.


Noul preşedinte al ARACIP este Alina Paraschiv. A fost directoare de școală atât în mediul privat, cât și în cel public

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.