
Profesorii vor avea și în anul 2025 dreptul la 62 de zile de concediu de odihnă, la care se adaugă zilele libere legale prevăzute de Codul Muncii, dar și cele din Contractul Colectiv de Muncă.
Pe 30 decembrie 2024 au fost publicate în Monitorul Oficial normele metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic, de conducere, de îndrumare și control și al personalului de cercetare din învățământul de stat.
Potrivit actului normativ, personalul didactic de predare din învățământul preuniversitar beneficiază de concediu de odihnă anual cu plată, cu o durată de 62 de zile lucrătoare, de regulă, în perioada vacanțelor școlare.
Prin excepție de la perioada prevăzută la alin. (1), poate fi programat în concediu de odihnă și în alte perioade ale anului școlar, în funcție de specificul activităților:
a) personalul didactic de predare încadrat în învățământul postliceal la clasele din domeniul sănătate și asistență pedagogică;
b) personalul didactic de predare din cluburile sportive școlare, conform calendarului competițional;
c) personalul didactic de predare din casele corpului didactic.
Perioadele de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic din învățământul preuniversitar se stabilesc de către consiliul de administrație al unității/instituției de învățământ, în funcție de interesul învățământului și al celui în cauză, astfel încât concediul de odihnă să fie efectuat integral în anul școlar respectiv, cu asigurarea personalului didactic de predare necesar pentru organizarea și desfășurarea examenelor naționale. Perioadele de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic din învățământul preuniversitar se înregistrează obligatoriu în aplicația EduSal.
Cadrele didactice din învățământul universitar beneficiază de concediul anual de odihnă plătit, în perioada vacanțelor universitare, cu o durată de cel puțin 40 de zile lucrătoare. Personalul de cercetare din instituțiile de învățământ superior beneficiază de concediu de odihnă conform Codului muncii.
Perioadele de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic din învățământul universitar se stabilesc de către consiliul de administrație, în funcție de interesul instituției de învățământ superior și al salariatului.
Actul normativ poate fi accesat aici: Monitorul Oficial Partea I nr. 1331
Zilele libere din anul 2025 pentru toți angajații din sectorul public:
1, 2 ianuarie, Anul Nou
6 ianuarie, Boboteaza
7 ianuarie, Sfântul Ioan Botezătorul
24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române
18 aprilie, Vinerea Mare
20, 21 aprilie, Paștele
1 Mai, Ziua Muncii
1 Iunie, Ziua Copilului
8, 9 iunie, Rusalii
15 august, Adormirea Maicii Domnului,
30 noiembrie, Sfântul Andrei
1 decembrie, Ziua Națională a României
25, 26 decembrie, Crăciunul
Zile libere suplimentare pentru cadrele didactice:
22 aprilie 2025 – a treia zi de Paște, marți, ziua pică în vacanța de primăvară;
5 iunie 2025 – Ziua Învățătorului, joi;
5 octombrie – Ziua Mondială a Educației, în 2025 pică duminica.