Declarațiile de interese prin care profesorii certifică faptul că nu fac meditații cu elevii de la clasă au fost introduse și în noul ROFUIP.
Ce prevede documentul, care a fost publicat, ieri, în Monitorul Oficial:
”Personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar îi este interzis să desfășoare activităţi de pregătire suplimentară/meditații contracost cu beneficiarii primari de la clasa/clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs, conform procedurii pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare, aprobată prin ordin al ministrului educației.”
Conform actului normativ, responsabilitatea pentru aplicarea cadrului legal referitor la declarațiile de interese îi revine Comisiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii.
Această comisie va asigura monitorizarea aplicării procedurilor specifice referitoare la conflictul de interese, inclusiv aplicarea ordinului privind completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare.
Noul ROFUIP poate fi accesat, integral, aici: Monitorul Oficial Partea I nr. 795Bis
În declarațiile de interese, toți profesorii din România vor declara în scris, sub sancțiunile pentru fals în declarații din Codul penal, că nu efectuează meditații plătite cu elevii de la clasă.
Ce prevede procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare:
Art. 16. — Declarațiile de interese sunt publice, responsabilul de la nivelul unității de învățământ având obligația de a le publica pe site-ul unității de învățământ, anonimizând datele cu caracter personal, cu excepția numelui și prenumelui cadrului didactic, în termen de 10 zile lucrătoare de la data împlinirii termenului prevăzut la art. 14, precum și de a le păstra în original și depozita corespunzător .
Art. 17. — Persoanele care au obligația depunerii declarațiilor de interese:
a) iau la cunoștință cu privire la completarea declarațiilor de interese, conform prevederilor art. 5;
b) completează, pe propria răspundere, toate rubricile specifice declarației de interese, semnează și datează documentul;
c) depun personal declarația de interese la responsabilul pentru declarațiile de interese, în termenul legal;
d) rectifică declarația de interese la recomandarea responsabilului privind implementarea prezentei proceduri, dacă este cazul, și o depun în termenul legal;
e) transmit punctul de vedere, în scris, cu privire la motivul nedepunerii sau depunerii cu întârziere a declarației de interese, în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii adresei de la responsabilul pentru declarațiile de interese, dacă este cazul.
Procedura poate fi accesată, integral, aici:
Monitorul Oficial Partea I nr. 50
ID 14628788 © Daniel Kaesler | Dreamstime.com