fbpx

OFICIAL Cum va funcționa noul Consiliu care va determina costul standard per elev

Sursă foto; Freepik

Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar, noul organism care va lua decizii cu privire la finanțarea școlilor, a fost publicat, astăzi, în Monitorul Oficial.

Printre atribuțiile CNFIP se numără și cea de a determina costul standard per antepreșcolar/ preșcolar/elev.

Principalele atribuții ale CNFIP:

Art. 4. — (1) CNFIP propune cuantumul minim al burselor și metodologia-cadru de acordare a acestora, conform prevederilor art. 108 din Legea nr. 198/2023.
(2) CNFIP determină costul standard per antepreșcolar/ preșcolar/elev, conform prevederilor art. 138 alin. (7) din Legea nr. 198/2023.
(3) CNFIP propune proiectul normelor metodologice privind determinarea costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev și îl înaintează spre avizare ME, prin UFIP, în vederea inițierii hotărârilor Guvernului pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 139 alin. (2) din Legea nr. 198/2023.
(4) CNFIP monitorizează activitatea UFIP, prin Comitetul de monitorizare.

Art. 5. — (1) CNFIP propune ME formula de finanțare prin care se realizează alocarea fondurilor pentru finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar.

(2) Formula de finanțare, care se aprobă prin ordin al ministrului educației, ia în considerare costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, numărul de antepreșcolari/ preșcolari/elevi din unitatea de învățământ, precum și factorii de diferențiere și de corecție dependenți de: nivel/filieră/profil, densitatea de elevi în zonă, severitatea dezavantajelor, limba de predare și alți factori.

Art. 6. — CNFIP, prin metode specifice, în baza datelor furnizate prin Sistemul informatic integrat al învățământului din România și de către direcțiile de specialitate din cadrul ME, analizează anual necesitățile de finanțare a învățământului preuniversitar, conform obiectivelor strategiei naționale de dezvoltare a învățământului preuniversitar și propune ME strategii/politici privind finanțarea unităților de învățământ preuniversitar, atât în ceea ce privește finanțarea de bază, cât și cea complementară și specială.

Art. 7. — CNFIP, prin UFIP, împreună cu direcțiile de specialitate din ME, monitorizează activitatea de finanțare pe baza costurilor standard per antepreșcolar/preșcolar/elev a unităților de învățământ preuniversitar și propune măsuri de asigurare a finanțării pentru unitățile de învățământ aflate în dificultate, prin rectificări bugetare.

Art. 8. — CNFIP elaborează și face public anual raportul privind starea finanțării învățământului preuniversitar și propune măsurile de optimizare ce se impun.

 

CAPITOLUL III
Componență și constituire
Art. 9. — (1) CNFIP este format din 21 de membri, după cum urmează:
a) 12 reprezentanți ai ME, din care: 4 reprezentanți ai direcțiilor de specialitate din ME, 4 reprezentanți ai inspectoratelor școlare județene/al municipiului București și 4 reprezentanți ai unităților de învățământ preuniversitar;
b) 5 reprezentanți ai partenerilor sociali, reprezentativi la nivel național;
c) 4 reprezentanți ai structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.
(2) Membrii CNFIP sunt numiți prin ordin al ministrului educației.

Art. 10. — Membrii CNFIP prevăzuți la art. 9 alin. (1) lit. a) sunt desemnați de ministrul educației, iar membrii prevăzuți la art. 9 alin. (1) lit. b) și c) sunt desemnați dintre propunerile partenerilor sociali și ale structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.

Art. 11. — (1) În cazul în care un membru al CNFIP încalcă normele etice sau deontologice profesionale ori nu se implică în mod sistematic în activitățile consiliului, absentând nemotivat la două ședințe consecutive, acesta își pierde calitatea de membru titular, propunerea de revocare fiind înaintată ministrului educației.

(2) Procedura de revocare se declanșează la solicitarea ministrului educației, a președintelui CNFIP sau a 1/3 dintre membrii CNFIP, iar hotărârea de revocare se adoptă în plenul CNFIP, prin vot, cu majoritatea simplă a membrilor CNFIP. Locul rămas vacant în urma revocării se ocupă conform prevederilor art. 10.

Regulamentul este disponibil, integral, aici:

Monitorul Oficial Partea I nr. 913

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.