Creșele înființate în grădinițe care sunt deja acreditate vor fi considerate, la rândul lor, acreditate provizoriu. Prevederea este inclusă în metodologia de autorizare și acreditare a unităților de învățământ antepreșcolar, aprobată prin ordin de ministru și publicată, în această seară, în Monitorul Oficial.
Ce prevede metodologia referitor la acest subiect:
Art. 6. — (1) Autorizarea de funcționare provizorie acordă dreptul furnizorilor de educație timpurie de a organiza activități de educație antepreșcolară.
(2) Grupele de nivel antepreșcolar înființate într-o unitate de învățământ preuniversitar cu grupe de nivel preșcolar acreditate sau într-o unitate de învățământ preșcolar cu personalitate juridică acreditată se consideră de drept autorizate să funcționeze provizoriu și se vor supune doar procesului de evaluare în vederea acreditării.
(3) Furnizorii de educație timpurie antepreșcolară nouînființați ca entități distincte de tip creșă au obligația de a demara procedura de autorizare de funcționare provizorie.
(4) Furnizorii de educație timpurie antepreșcolară acreditați fac parte din sistemul național de învățământ și beneficiază de toate drepturile și obligațiile conferite de lege.
Art. 7. — (1) Furnizorii de educație timpurie antepreșcolară autorizați să funcționeze provizoriu vor depune cerere în vederea acreditării în maximum 3 ani după finalizarea primului ciclu complet de școlarizare.
(2) După acreditare, toți furnizorii de educație timpurie antepreșcolară se supun procedurii de evaluare externă periodică, în condițiile prevăzute de art. 33 și 40 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările și completările ulterioare.