
Prima dezbatere națională asupra planurilor-cadru pentru învățământul liceal a adus în prim-plan analize și discuții constructive, în care profesioniștii din domeniul educației au demonstrat că sunt cu adevărat dedicați acestui sector, afirmă ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, care a sintetizat principalele concluzii ale acestei întâlniri într-o postare pe blogul său.
Spre deosebire de discuțiile din spațiul public, unde se regăsesc frecvent critici virulente sau reacții emoționale, dezbaterea națională a fost caracterizată de analize serioase, cu opinii convergente și divergente, dar întotdeauna axate pe probleme și soluții.
„Oamenii educației au început să arate de ce sunt ai educației! Spre deosebire de spațiul public (rețele de socializare, chiar diverse publicații etc.) – unde, pe lângă analize serioase, găsești încă prea des banalități solemne, îngrijorări iraționale și/sau semidocte, dacă nu doar critici virulente/agresive sau felicitări dezarmante –, aici au fost analize și discuții convergente și divergente, mai cerebrale sau mai emoționale, toate însă focalizate pe probleme și soluții”, scrie Daniel David.
Ministrul remarcă faptul că, deși nu toți participanții au avut ocazia să se exprime în timpul întâlnirii, aceștia au posibilitatea de a trimite sugestii în scris, contribuind astfel la îmbunătățirea variantelor finale ale planurilor-cadru, care vor fi propuse în luna mai.
Daniel David recunoaște că nu este o sarcină ușoară să își înceapă mandatul cu un astfel de proiect, inevitabil însoțit de dispute și controverse. Cu toate acestea, ministrul a evidențiat faptul că reformarea planurilor-cadru este esențială din mai multe perspective:
„Așa nu se mai poate continua! Iar rolul unui ministru responsabil este să abordeze tocmai astfel de probleme/reforme. Mai mult, rolul unui ministru al educației este și să educe oamenii (fie și informal), dacă este cazul, despre cum se fac rațional dezbaterile asupra unei teme cu relevanță pentru țară. Așadar, să facem împreună ca educația să nu fie un risc pentru națiune, ci o oportunitate pentru copii și țară!”, a subliniat Daniel David.
Ministrul a mai menționat că dezbaterile vor continua, iar următoarea întâlnire națională va avea loc la Cluj-Napoca, oferind astfel și altor profesioniști din domeniu posibilitatea de a contribui la modelarea noilor planuri-cadru pentru liceu.