fbpx

O scrisoare a lui Einstein care conţine ecuaţia E=mc2 s-a vândut cu 1,2 milioane de dolari

O scrisoare a lui Albert Einstein, care conţine celebra ecuaţie E = mc2 (energia este egală cu masa înmulţită cu viteza luminii la pătrat) a teoriei relativităţii, a fost vândută la o licitaţie în SUA contra sumei de 1,2 milioane de dolari. de trei ori mai mult decât preţul de pornire, informează BBC, citat de Digi 24.

Ecuaţia, care arată echivalenţa dintre masă şi energie, a fost pentru prima oară publicată în 1905 într-o revistă ştiinţifică. Ecuaţia a revoluţionat legile fizicii şi a arătat că timpul  nu este absolut.

Scrisoarea vândută la licitaţie are o singură pagină, este datată 26 octombrie 1946, este scrisă în limba germană şi este adresată fizicianului american de origine poloneză Ludwik Silberstein, care a pus la îndoială teoriile lui Einstein.

De altfel, scrisoarea a făcut parte din arhiva personală a fizicianului Silberstein care a fost pusă la vânzare de către moştenitorii săi.

Scrisoarea a fost achiziţionată zilele trecute de către un cumpărător anonim în cadrul unei licitaţii virtuale organizate de RR Auction în Boston, Massachusetts.

În prezent, mai există doar alte trei note scrise de mână de către Albert Einstein care conţin această ecuaţie.

Albert Einstein (n. 14 martie 1879,Ulm, Regatul Württemberg – d. 18 aprilie 1955, Princeton, New Jersey, SUA) a fost un fizician teoretician născut în Germania, apatrid din 1896, elvețian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin și Princeton. A fost autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii.

În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.

Cele mai multe dintre contribuțiile sale în fizică sunt legate de teoria relativității restrânse (1905), care unesc mecanica cu electromagnetismul, și de teoria relativității generalizate (1915) care extinde principiul relativității mișcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitației.

Alte contribuții ale sale includ cosmologia relativistă, teoria capilarității, probleme clasice ale mecanicii statistice cu aplicații în mecanica cuantică, explicarea mișcării browniene a moleculelor, probabilitatea tranziției atomice, teoria cuantelor pentru gazul monoatomic, proprietățile termice ale luminii (al căror studiu a condus la elaborarea teoriei fotonice), teoria radiației (ce include emisia stimulată), teoria câmpurilor unitară și geometrizarea fizicii.

Cea mai cunoscută formulă a lui Einstein este E=mc² , care cuantifică energia disponibilă a materiei. Pe această formulă se bazează atomistica, secțiunea din fizică care studiază energia nucleară.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.