
Moș Crăciun nu ar trebui să fie folosit de părinți ca instrumemt de manipulare a copiilor.
„«Fii cuminte că te aude Moşul şi nu îţi mai aduce nimic». Şi copiii pot învăţa nu să asculte, ci să îşi urmărească interesul. Dacă, totuşi, aveţi un copilaş care încă mai crede în Moş Crăciun, vă sfătuiesc să îi spuneţi adevărul atunci când întreabă. Impactul este mai mic, dacă adevărul vine însoţit de faptul că acest Moş este un personaj ca toate celelalte”, transmite psihologul Monica Dobrea, într-o declarație acordată publicației Ziarul de Iași.
De asemenea, psihologul Andreea-Roxana Linu recomandă părinţilor să nu se folosească de conceptul „Moş Crăciun” pentru a determina copilul să realizeze chiar şi cele mai mici sarcini. „Le recomand ca pe măsură ce aceştia cresc, să le stimuleze prin diverse alte forme imaginaţia şi creativitatea, înainte ca aceştia să constate că Moşul nu există”, spune psihologul.
Totodată, recomandarea terapeuţilor este ca părinţii să aleagă un moment în care să le spună copiilor, înainte de a afla singuri adevărul, că Moş Crăciun este un îndemn către bunătate, dăruire şi fericire. „Fiecare dintre ei poate fi un mic Moş Crăciun pentru cineva – un copil nevoiaş, un membru al familiei, un prieten. Mai degrabă se vor simţi fericiţi să intre în pielea personajului, fără a-i lăsa doar să aştepte să primească”, completează Monica Dobrea.
Citește articolul integral pe Ziarul de Iași
Photo 62797110 © Alexander Raths | Dreamstime.com