Tema propusă a fost Impactul relaţiilor din familie asupra copiilor
Școala Metropolitană ARC a fost gazdă a unei discuții între părinți, profesori și experți despre cum afectează relațiile disfucntionale dintr-o familie parcursul unui copil. Într-o atmosfera caldă și plină de sprijin, toți cei prezenți au povestit din experiența personală sau din ce au studiat.
Ioana Huiduc Manolescu a deschis discuția prin a atrage atenția asupra înclinației copiilor de a imita modelul parental, pentru că, deși își blamează părinții pentru obiceiurile lor proaste (dependențe, anumite tipare comportamentale), ajung să urmeze același drum, pentru că este cel pe care-l cunosc. Aceasta a subliniat faptul că atunci când copiii cresc în medii disfuncționale, aceștia se dezvoltă într-un mediu nesigur, astfel se ajunge la anxietate și stimă de sine scăzută . Astfel, copilul, viitorul adolescent și adult, își va petrece majoritatea timpului încercând să demonstreze că merită să fie considerat valoros, să fie apreciat, iubit și ascultat.
Medicul Gabrielea Saulea a înființat Asoaciatia Divorce Journey, prima asociație din România care se ocupă de situațiile de criză din familie și a povestit tuturor despre experiența ei personală cu un divorț și cum a afectat asta relația cu fiica sa. A prezentat și “Ghidul de Parenting după Divorț”, un proiect susținut de Ministerul Educației Naționale, tradus și adaptat. Tot din partea Asociației Divorce Journey a fost și Andreea Bizgan, care a vorbit despre dorința copiilor de a fi mai apropiați de părinți, contrar opiniei generale că aceștia au atenția obiectată asupra lucrurilor materiale, cum ar fi device-uri și gadget-uri noi. De asemenea, tot ea a semnalat faptul că ar trebui să fim mult mai atenți la cum comunicăm cu copilul nostru, deoarece “Ceea ce un copil poate ascunde, un părinte nu poate găsi.”
Doamnele profesoare de limba engleză Isabela Mihăilescu și Lili Hamboussi au povestit despre convingerea lor că un copil își va alege oricum singur drumul, indiferent de ce încearcă părinții să-i insufle. Dirijarea copilului în alegerea viitoarei cariere nu poate duce decât la nefericirea ulterioară a copiluiui, care va deveni, implicit, a părinților.
S-au discutat mai multe aspecte, cum ar fi temele pentru acasă, presiunea pe care sistemul o pune asupra copiilor, rolul pozitiv pe care-l poate juca tehnologia în viața lor și multe altele. Ioana Huiduc Manolescu a încheiat seara cu o poezie despre copii și o listă de lecturi despre acest subiect.