Visătoria schimbă lumea. scriitorul
Poezia e forma de intensificare a lumii și se găsește oriunde, esențial e să cauți frumusețea cu convingerea că ea există.
Arta se naște imitând maeștri: sursa de inspirație a literaturii e literatura.
Realitatea e fantastică, fantezia e în mijlocul lumii. Nu doar literatura imită viața, și viața imită literatura.
Narațiunea vindecă.
Romanul e omnivor.
Calitatea fundamentală a omului este bunătatea.
Creierul și inima sunt sediile miraculosului cu care pipăim lumea.
Sunt doar câteva idei pe care am reușit să le notez pe telefon în cele 2 ore pe care scriitorul Radu Vancu a binevoit să le petreacă în mijlocul liceenilor de la SEB.
Întâlnirea a avut loc pe 28 septembrie 2022 în cadul proiectului PEN la Centenar, inițiat de Casa de Pariuri Literare și derulat în parteneriat cu mai multe licee din București și din țară, printre care și Liceul Teoretic “Școala Europeană București”. După ce le-a vorbit despre PEN și rolul pe care organizația îl joacă în apărarea dreptului scriitorilor la liberă exprimare din poziția de președinte al PEN România, Radu Vancu a scos la iveală când scriitorul, când prietenul, când profesorul, dar mai ales omul pentru a le răspunde adolescenților la întrebările despre literatură.
Trimiterile și recomandările de lectură din Cărtărescu, Nabokov, Ivănescu, Cristian Popescu, John Hands, McCann, Sabato, Bolaño, Cortázar, Arghezi, Camus, Virginia Wolf sau Aglaja Veteranyi, ușurința cu care găsea o continuitate de idei între Sfântul Augustin, Hamlet, Andre Agassi, Wittgenstein, Jung și mulți alții ne-au dezvăluit complexitatea și frumusețea unui om demn de admirat, care și-a găsit detectoarele de frumusețe și s-a lăsat transformat de literatură.
prof. Dana Ștefan
Fiind prima mea întâlnire cu un scriitor în carne și oase, nu prea știam la ce să mă aștept, însă Radu Vancu mi-a făcut această primăexperiență cu adevărat memorabilă.
Ne-a captat atenția, inițial, cu un scurt discurs despre PEN România, ca apoi să ne lase să îi punem diverse întrebări. Orice întrebare, oricât de neînsemnată, primea de la domnul Vancu un răspuns amplu, care îmbină literatură, filosofie, lecții de viață, experiențăpersonală, fapte reale și anecdote despre artiști de care am auzit, dar despre care nu știam atât de multe, comparații cu diverse opere și, desigur, umor.
Acele două ore petrecute în bibliotecă au trecut fără să îmi dau seama, iar la sfârșit, neputând să mă satur de răspunsurile scriitorului, am mers să îi mai pun niște întrebări doar eu.
Nu cred că voi uita vreodată prima mea întâlnire cu un scriitor în carne și oase și sunt convinsă că lucrurile pe care le-am învățat din discursul lui mă vor însoți mult timp de acum, indiferent dacă aleg să continui să scriu sau nu.
Miria Mihalache, IB1
Întâlnirea cu Radu Vancu mi-a deschis ochii către adevărata lume a literaturii. Nu am avut până acum ocazia să întâlnesc un scriitor în carne și oase cu care să pot să și interacționez. Interesul meu cel mai mare a fost să observ diferențele între a fi un scriitor și a fi un actor. Curiozitatea aceasta a pornit după ce am luat parte, împreună cu colegii mei, la redeschiderea stagiunii Teatrului Excelsior, unde am aflat că actorii rămân deseori marcați de unele personaje pe care le joacă, așadar l-am întrebat pe scriitor același lucru: „Ați creat vreodată un personaj sau ați scris o operă care v-a schimbat percepția asupra vieții?”. Răspunsul acestuia a fost foarte detaliat, dar, în esență, am aflat că scriitorii își iau ideile din experiențe reale pe care le transformă în scris, de exemplu, o ceartă între doi frați, care le dezvoltă și schimbă caracterul amândurora, așadar nu, personajele pe care scriitorii le creează în general nu îi marchează, dar experiențele proprii care contribuie la construirea unui personaj ficțional, da.
Matei Bratu, IB1
Astăzi am participat la o întâlnire cu un autor român contemporan, Radu Vancu. Acesta ne-a vorbit despre viața lui personală, operele sale, dar și despre literatură, istorie și sport. Mi-a plăcut în mod special faptul că acesta ne-a povestit din viața sa personală, despre prietenii săi, dar și despre operele pe care acesta le-a publicat de-a lungul anilor. În mod special mi-a plăcut cum acesta l-a descris pe autorul Mircea Ivănescu, care a fost, de asemenea, și prietenul său. Din modul în care acesta vorbea despre prietenul său se putea observa admirația și cât de recunoscător îi este pentru tot. Asistând la această discuție am aflat pentru prima oară cum este viața unui autor și cât de asemănătoare este cu a noastră. De asemenea, am aflat multe despre organizația PEN și despre toate eforturile pe care aceștia le fac pentru deținuții politici.
Filip Bizău, IB 1
Sunt profund recunoscătoare pentru întâlnirea de astăzi, pentru privilegiul de a-l fi ascultat, în biblioteca școlii noastre, pe scriitorul Radu Vancu. Au fost două ore în care ne-am lăsați purtați pe atât de multe și diverse meleaguri – de la dilema morală a lui Hamlet la suferința oamenilor din zilele noastre; de la sindromul impostorului la ‘writer’s block’; de la Mircea Ivănescu la Aglaja Veteranyi; de la Psalmii lui Arghezi la ‘cartea asta despre salvarea prin frumusețe’, așa cum își numește poetul volumul Frânghia înflorită, în dedicația semnatăpe copertă.
prof. Cristiana Cristea
Radu Vancu a fost pentru mine primul scriitor pe care l-am putut întâlni, dar sper că nu și ultimul. Cele două ore petrecute în cadrul acestui eveniment mi-au lărgit orizonturile introducându-mă în lumea literaturii.
Am realizat cât de important este PEN într-o lume în care scriitorii pot fi în pericol doar dacă își exprimă opinia. Toate întrebările puse au fost simple, însă Radu Vancu a reușit să dea răspunsuri pline de complexitate, argumentând cu exemple din toate domeniile.
La finalul acestei întâlniri pot spune că am plecat cu multe lucruri la care să reflectez, dar ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost următoarea idee: „În lume sunt mai mulți oameni deștepți decât buni”.
Sofia Grigore, 10B
Am participat la evenimentul dedicat PEN în SEB și pot spune că am rămas plăcut surprins. Doar prin simplul fapt că a fost prima datăcând am asistat la un astfel de eveniment, dar și lucrurile spuse despre literatură și PEN, mi-au captat atenția, eu nefiind până acum vreun admirator al cărților sau al aspectelor legate de literatură. Prezentarea în sine m-a uimit, văzând ușurința cu care a vorbit Radu Vancu despre orice subiect care a fost abordat în aceasta „discuție”, dar, de asemenea, mi-a deschis și orizontul asupra altor cărți despre care nu învățăm la școală și m-a făcut să mă gândesc că aș putea citi chiar și alte cărți decât cele din programă. Aceasta ar fi opinia mea legată de acest eveniment și pot spune că nu îl voi rata nici pe următorul.
Alex Cotinghiu, 10A
Experiența de miercuri a fost una memorabilă, începând cu întâlnirea cu scriitorul Radu Vancu, în biblioteca liceului. Pe lângă talentul inedit de a se exprima al lui Radu Vancu, autorul ne-a vorbit despre subiecte diverse cum ar fi: „Ce înseamnă frumosul?” și „Cum definim poezia?”. De asemenea, cu toții am rămas cu zeci de recomandări de cărți și autori, care au avut un impact asupra poetului.
Cât despre vizionarea documentarului de la Cinemateca Union, am văzut oameni vorbind despre ceea ce îi face să se simtă întregi, scriitori din România, care fac parte din P.E.N. cu scopul de a fi solidari cu scriitori de peste tot din lume.
Ce m-a fascinat cel mai tare a fost emoția de care dădeau dovadă autorii atunci când vorbeau despre plăcerea de a scrie și despre organizație în sine. Personal, am plecat de la aceste întâlniri cu inima mai plină și cu exemple de o bunătate și o vioiciune extraordinare.
Maria Ionescu, 10A
Domnul Vancu mi-a lăsat o impresie foarte bună după această întâlnire, fiindcă mi-a îmbunătățit perspectiva pe care o aveam față de lectură. De asemenea, mi-a plăcut că a adus multe subiecte diferite în discuție, îmbinându-le cu experiențele lui personale, astfel aflând multe despre dumnealui.
Tudor Matei, IB2
Mi-a plăcut foarte mult întâlnirea cu domnul Vancu deoarece ne-a demonstrat cât de complexă este lumea literaturii și cât de mult poate să fie legată de alte arii ale vieții: biologie, sport, politică, istorie etc. De asemenea, prin experiențele redate și prin interpretările sale am reușit să înțeleg mesajul psalmilor scriși de către dumnealui.
Alex Dumitru, IB2
Am apreciat foarte mult prezența și implicarea domnului Vancu în evenimentul organizat în școala noastră. Am aflat o sumedenie de lucruri despre viața unui scriitor și am fost impresionat de multitudinea de domenii din care acesta ne-a dat exemple. Această întâlnire m-a ajutat să înțeleg mai multe perspective și să îi înțeleg operele.
Matei Ionescu, IB2
Întâlnirea cu Radu Vancu a fost cu siguranță o experiență valoroasă, ce ne-a trezit setea de cunoaștere și gustul pentru literatură. Prezența sa și înțelepciunea de care a dat dovadă prin răspunsurile sale m-au fascinat și, în urma discuției, mă simt mai sigură, știind că existăoameni care militează pentru dreptul la liberă exprimare. Cred că este important ca noi, elevii, să ne însușim ideile sedimentate dupăaceastă experiență și să le folosim în formarea propriei perspective, lăsând literatura să ne conecteze cu cei din jur.
Irina Dumitrescu, 10B
Întâlnirea cu domnul Vancu a fost captivantă. După ce am citit opera lui, Psalmi, mi l-am imaginat pe autor ca fiind un om citit și emotiv, însă destul de închis în sufletul său și cu puține cunoștințe din alte arii decât literatura. M-am înșelat. Am cunoscut un om deschis, glumeț, care mi-a readus apetitul pentru citit. Câteva dintre poveștile lui m-au făcut să mă gândesc mai mult la anumite aspecte legate de viața mea. El mi-a confirmat că mai presus de orice, arta aduce frumusețe și diversitate vieții.
Robert Dințoi, IB2
Mi-a plăcut foarte tare întâlnirea cu Radu Vancu. Am admirat implicarea sa în PEN România și în evenimentele prezentate. Efectul pe care aceasta organizație îl are la nivel mondial mi se pare impresionant. De asemenea, am remarcat și pasiunea sa pentru literatură, care era evidentă din felul în care vorbea. Exemplele pe care acesta le dădea din diferite domenii ne-au făcut să înțelegem mesajul transmis în profunzime. Personal, mi-au plăcut cele din biologie, deoarece mi-am dat seama cât de diverse sunt informațiile pe care un scriitor trebuie să le cunoască pentru a scrie o operă complexă.
Hana Chicoș, IB2
În această întâlnire am învățat multe, precum că ziua unui scriitor nu trebuie să fie spectaculoasă pentru a-și găsi inspirația, simplitatea ei fiind partea frumoasă. De asemenea, am aflat despre PEN, o organizație care în opinia mea face mult bine, apărând scriitori și jurnaliști din toată lumea.
Maria Badea, 9A
Întâlnirea cu Radu Vancu a fost foarte interesantă, deoarece este o persoană foarte documentată. Te-ai fi așteptat să vorbești numai de literatură, dar are cunoștințe din domenii variate.
Elena Cârstoiu, 9A
Scriitorul Radu Vancu mi-a lăsat o impresie foarte bună despre literatură și am aflat ce impact poate să aibă o carte. În plus, mi-a deschis ochii despre organizația PEN și despre ajutorul dat scriitorilor din întreaga lume.
Cezara Serediuc, 9A
Discuția a fost captivantă, deoarece am aflat lucruri noi din domenii diferite, de la sport la literatură.
Maria Dobra, 9A
Analogiile pe care le-a făcut poetul Radu Vancu au fost interesante, reușind să mă captiveze încă de la începutul întâlnirii. Am aflat aspecte diverse – cum se desfășoară o zi din viața unui scriitor, ce îl inspiră- și am primit recomandări de lectură.
Ana Coldea, 9B
Mi-au plăcut ideile d-lui. Radu Vancu, modul cum a explicat lucrurile m-a captivat. Întrebările puse de colegi au fost foarte mature și m-au uimit.
Roxana Rahimian, 9B
Mi-a plăcut modul cum poetul transforma răspunsurile la întrebările adolescenților, care păreau a avea răspunsuri scurte și la obiect, în experiențe de viață fascinante. Nu regret nicio secundă întâlnirea cu un scriitor care la început mi-a fost străin, dar care m-a făcut în scurt timp să-l simpatizez și să mi-l apropii.
Mihai Stoica, 9B
Întâlnirea cu scriitorul Radu Vancu a fost o experiență plăcută, în care am purtat discuții care mi-au dat de gândit și care ne-a oferit șansa de a vedea cum este cu adevărat viața unui scriitor. Pot spune ca a fost ceva nou și sper să mai avem astfel de oportunități pe viitor.
Maria Ionescu, 11A
În cadrul întâlnirii cu Radu Vancu am avut oportunitatea să văd cum este viața unui adevărat scriitor. Am învățat lucruri noi, am purtat conversații care m-au pasionat și pot spune că ma bucur că am avut această oportunitate în cadrul școlii.
Antonia Drăguț, 11A
În timpul întâlnirii, am descoperit multe idei și aspecte noi dintr- o varietate de domenii, de la viața de scriitor până la lumea din operele scrise de Radu Vancu. Am fost captivată de modul său de exprimare, de cum reușea de la o întrebare ce poate fi considerată simplă săajungă la o poveste captivantă și mă bucur că am avut oportunitatea să particip.
Daria Moroșanu, 11B
Scriitorul Radu Vancu, un om extraordinar de inteligent, cu o vastă cultură, ne-a purtat într-o discuție cu povești incitante. A trecut cu ușurință de la un domeniu la altul, de la sport, la istorie și la literatură. Stilul captivant de a povesti și de a răspunde la întrebările noastre ne-a menținut atenția până la sfârșit.
Elevii claselor a XII-a
Citește și: