fbpx

Educația pentru cetățenie activă de Ziua Națională

La Școala Metropolitană ARC, pregătirea generațiilor de copii și adolescenți pentru a face față provocărilor în societatea de azi, diversă, globalizată și în mișcare, nu arareori haotică, este realizată printr-o strategie educațională adecvată.

Poate nicio altă intervenție educațională, ca cea pentru cetățenie activă, nu este mai potrivită pentru activarea talentului pedagogic  și a tuturor competențelor educatorilor.

Ne adresăm inteligenței emoționale, dezvoltăm empatia, gândirea critică și atitudinea proactivă, prin abordare transdisciplinară.

În fiecare final de an  avem oportunitatea de a organiza activități de acest tip, extracurriculare, pe care e greu sa le realizăm în orele fiecărei discipline, din motive pe care le știm cu toții.

Ziua Convenției pentru Drepturile Copiilor, Ziua Națională a României și Ziua Internațională a Drepturilor Omului sunt momente de afirmare a sentimentului de apartenență la o societate democratică, în care drepturile cetățeanului reprezintă baza demnității personale și colective.

O bună practică în Școala Metropolitană ARC este organizarea de dezbateri la care sunt invitați membrii ai mediului asociativ, ONG-uri care au experiență în proiecte de educație civică și de apărare a drepturilor copiilor și adolescenților.

Aceste dezbateri implică membrii Clubului de dezbateri ARCașii, care deja a reprezentat România la mai multe conferințe Change the World – Model United Nation, la New York (2023), Paris și Emiratele Arabe Unite ( 2024).

Întrebările puse invitaților, opiniile exprimate și dialogul între elevi, reacțiile emoționale reprezintă un creuzet de formare a viitorului tânăr și adult matur, capabil să ia decizii în paradigma unei societăți democratice funcționale, în care interesele, nevoile, binele fiecăruia și al tuturor contează.

Anul acesta, pe 27 noiembrie, elevii de gimnaziu din Școala Metropolitană ARC s-au întâlnit cu Mihai Popescu, fondatorul Asociației “Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului” ( GRADO) și Mihaela Săsărman, președinta Asociației Transcena.

Subiectele abordate s-au înscris în Campania națională “16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, care marchează Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Statistici, analiză de studii de caz, identificare de stereotipuri, istoria luptei pentru drepturi fundamentale, dezbateri aprinse au lăsat o puternică impresie asupra elevilor, care va fi valorificată în multe activități la clasă sau activități extrașcolare.

În programul nostru Family Café sunt programate întâlniri pe aceste teme cu părinții, deoarece viziunea noastră asupra succesului în educație implică această componentă fundamentală: parteneriatul cu familia.

Ca școală membră în rețeaua Școlilor Asociate pentru UNESCO ( ASPnet), vom împărtăși experiențele noastre în promovarea valorilor și principiilor UNESCO.

Despre Școala Metropolitană ARC

Școala Metropolitană A.R.C., sector 3, București