fbpx

Educația nu e în aer, e în aer liber!

Educație în aer liber: beneficiile conectării elevilor cu natura

Pe măsură ce implementăm numeroasele concepte benefice ale metodei finlandeze în grădinița și școlile noastre din Sibiu și Brașov, punem un accent deosebit pe integrarea naturii în experiența de învățare. În acest articol, explorăm modul în care ERI îmbrățișează filosofia finlandeză de conectare a elevilor cu natura și avantajele educației experiențiale în modelarea minții elevilor noștri.

Învățarea experiențială și abordarea finlandeză

Modelul educațional finlandez prioritizează învățarea experiențială în detrimentul învățării tradiționale. La ERI, credem că adevărata înțelegere nu vine doar din absorbția informațiilor, ci și din aplicarea cunoștințelor în contexte reale. Deseori, natura ne servește drept sală de clasă, oferind un mediu imersiv pentru experiențe de învățare practică.

Metode de învățare în spații exterioare

Elevii ERI au parte de numeroase experiențe de învățare în aer liber, indiferent de anotimp, beneficiind astfel de un proces de educare dinamic și viu. Fie că este vorba despre o lecție în curtea școlii sau de explorarea orașului ori a naturii, aceste medii variate stârnesc curiozitatea celor mici.

De exemplu, „Sărbătoarea recoltei” desfășurată de ERI Brașov, momentele de joacă și veselie din curtea școlii acoperită de zăpadă, vizitele în plantația de afine și livada de mere ale elevilor de la ERI Sibiu sau plimbările în natură ale prichindeilor de la Grădiniță au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea copiilor, de la abilități cognitive sporite la o sănătate fizică îmbunătățită, beneficiile fiind multiple.

Totodată, prin conceptul nostru de Educație Altfel, le deschidem periodic ușile către explorare elevilor. Elevii au descoperit laturi necunoscute ale istoriei, culturii și naturii din Brașov, Bran și Sinaia, în cadrul Săptămânii Altfel, fiecare destinație aducându-le experiențe educative și distractive. La rândul lor, elevii din Sibiu au explorat universul culturii și al muzicii, prin vizitele la Filarmonica de Stat și Muzeul Național Brukenthal. Nu suntem conectați la artă doar în cadrul orelor, ci suntem în căutarea ei și în afara școlii, oferindu-le frecvent elevilor acces la diferite evenimente locale.

Tehnici de învățare eficiente

Educația experiențială oferă un cadru natural pentru o învățare eficientă, fiind un instrument puternic pentru cultivarea creativității, a abilităților de rezolvare a problemelor și a adaptabilității, abilități esențiale într-o lume în continuă evoluție. Angajamentul nostru față de educația bazată pe experiențele în natură se extinde dincolo de materiile tradiționale. Integrăm natura în diverse discipline, de la arte și literatură la educație fizică, astfel că elevii nu numai că dobândesc noi cunoștințe, ci și cultivă un respect profund pentru mediu și un sentiment de responsabilitate față de lumea din jurul lor.

Memorarea sau experimentarea? Avantajele educației experiențiale

 În timp ce memorarea își are locul său, prin accentul pe care îl punem pe educația experiențială creăm un mediu educațional în care elevii se dezvoltă intelectual, emoțional și fizic. Prin activități precum plimbări în natură, exerciții de consolidare a echipei și proiecte tematice, copiii dezvoltă o înțelegere profundă care transcende memorarea pe de rost.

Prin urmare, elevii noștri nu doar memorează fapte, ei își modelează în mod activ înțelegere a lumii, pregătindu-se pentru o viață cu sens, care se continuă dincolo de băncile școlii.

Află mai multe despre școala ERI

Școala Româno-Finlandeză ERI Sibiu