fbpx

10 ani de Școală pentru viață

prof. drd. Ioana Dan, Liceul Teoretic Național

 

În anul 2012, Liceul Teoretic Național și-a deschis prima dată porțile. De atunci peste 1500 de elevi ne-au trecut pragul și zeci de profesori i-au îndrumat. Au trecut 10 ani și ne uităm cu mândrie în urmă și cu încredere în viitor. Evoluția demersului didactic, a tehnicilor și a metodelor de lucru, a modalităților alternative de evaluare, a instrumentelor și aplicațiilor IT, dezvoltarea și perfecționarea cadrelor didactice, parteneriatul școală-familie, modernizarea campusului, implicarea a numeroși specialiști în activitatea educațională, lecțiile interdisciplinare inovative, activitățile extracurriculare ofertante – toate acestea merită sărbătorite. 

Munca incredibilă și dedicația întregii echipe care au contribuit la ceea ce înseamnă astăzi LTN și Modelul Liceului Teoretic Național – Școală pentru viață reprezintă fără îndoială o poveste de succes. 

Asigurarea educației pentru viață a elevilor, pregătirea academică solidă dar și promovarea creativității copiilor au fost și sunt posibile prin îmbinarea armonioasă a activităților formale (cuprinse în proiectele educative marca LTN), creând astfel o legătură strânsă a acestora cu viața reală. 

De-a lungul timpului, Liceul Teoretic Național a dezvoltat infrastructura specifică care ne permite să folosim tehnologiile informative, aplicațiile digitale, promovând o învățare modernă, în ton cu nevoile societății și ale elevilor. Îi încurajăm pas cu pas să își atingă potențialul maxim, îndemnându-i să rezolve probleme, dar și să descopere soluții acolo unde alții nu le văd. 

Știm că împreună ne este mai bine, spiritul și tradițiile LTN fiind păstrate și promovate în comunitatea noastră (elevi, părinți, profesori, mentori, colaboratori). 

Ne-am dorit, în toată această perioadă să rămânem fideli crezului nostru: Înscriem elevi, nu note!, aspect care este vizibil în preocupările noastre pentru binele elevilor, pentru bunăstarea lor, pentru a le insufla o educație bazată pe valori, predând astfel cele mai frumoase lecții de viață prin exemple concrete. 

Și pentru că ne-am dorit ca toate aceste lucruri să fie marcate corespunzător, am pregătit pentru întreaga comunitate o săptămână tematică, încărcată de activități, prin care să evidențiem încă o dată spiritul a ceea ce înseamnă Școală pentru viață. Fiecare zi a săptămânii a oferit ocazia elevilor și profesorilor de a participa la activități formale și non-formale, gândite astfel încât să completeze într-o manieră creativă celelalte activități din orarul școlar.

Pe scurt, programul LTN 10 ani a cuprins ateliere, activități tematice, lecții deschise, premieri, prezentări academice, activități sportive și artistice, întâlniri și lecții interdisciplinare cu mentorii noștri:

  • Cristian Lascu, speolog, care le-a prezentat elevilor o parte dintre exponatele ce fac parte din colecția EXPO LTN; 
  • gen. Virgil Bălăceanu le-a vorbit elevilor noștri de liceu despre alegerea carierei militare;
  • Doina Melinte, multiplă campioană olimpică, ne-a fost alături la meciurile aniversare de fotbal și baschet, decernând la final cupele participanților;
  • spectacolul de teatru “Tabloul vrăjit”, susținut de partenerii noștri, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” București; 
  • lecție deschisă, în echipă de profesori, cu tema “România: stat de drept”, susținută alături de Asociația Expert Forum (EFOR);
  • Compania Ursului Brun, asociație care ne-a fost alături pe parcursul timpul a adus istoria mai aproape de elevii noștri, prin ateliere de reconstituire istorică special pregătite;
  • prezentarea rezultatelor obținute de elevi în cadrul programului “Jocul LTN”, proiect care evaluează formativ potențialul și înclinațiile elevilor de liceu, oferind tinerilor orientare profesională pentru viitor;
  • premierea elevilor olimpici și a celor care au obținut medalii de podium la concursurile naționale și internaționale;
  • lansarea numărului 10 al Revistei „D’ale LTN-ului”, număr aniversar care promovează activitățile școlare, cât și extrașcolare, dar mai ales îi încurajează pe elevi să se exprime prin scris;
  • realizarea fotografiei de familie, tradiție anuală a liceului, la care participă toată comunitatea LTN.

LTN a devenit în cei 10 de existență un model real de educație, un model de bune practici, reprezentând cu siguranță o sursă de inspirație pentru cadrele didactice care aleg să pună în centrul învățării elevul. Am demonstrat că ne bazăm pe o paradigmă solidă, avem alături o echipă de specialiști și sprijinul comunității, promovăm prin stilul de predare-învățare-evaluare formarea și dezvoltarea competențelor cheie, îi motivăm pe profesorii noștri să fie mereu gata să învețe, ajutând astfel la dezvoltarea armonioasă a personalității elevilor noștri.