Procuroarea și judecătorul care au dat în judecată școala unde învață copilul lor, după ce acesta a primit nota 1 la Muzică, au obținut în instanță anularea notei. Decizia nu este definită.
O instanță a decis că elevul de clasa a VI-a de la Colegiul Național Iași nu poate primi nota 1 la o evaluare inițială, pentru că materia respectivă nu s-a predat în anul școlar curent, ci în alt an, scrie HotNews. Cazul a fost făcut public în aprilie de publicația locală ReporterIS, care relata că familia de magistrați reclamase că nota primită de copilul lor se acordă doar pentru fraudă.
În motivarea publicată pe 18 octombrie, un judecător de la Tribunalul Vaslui spune că profesorii pot să noteze cu 1 un elev care nu știe nimic la o lucrare, dar în același timp afirmă că profesorii nu pot să noteze cu 1 un elev la o testare inițială, când sunt evaluate cunoștințele din anul școlar precedent. Tribunalul a apelat la un specialist care a lucrat la elaborarea programei școlare la disciplina Educație Muzicală. Este vorba de profesorul Iulian Marius Teodorescu, de la Liceul „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca, specialist în cadrul Centrului Național pentru Curriculum și Evaluare la disciplina Educație Muzicală.
Instanța a solicitat acestuia „să precizeze dacă subiectele şi baremul de corectare de la testarea scrisă din data de 16.10.2023, au fost elaborate în concordanță cu cerințele didactico-metodologice stabilite prin programa școlară aprobată pentru disciplina educație muzicală, clasa a VI-a”.
Făcând trimitere la răspunsul specialistului, care sublinia că ”mijlocul informaţional sunetele enarmonice nu se regăseşte în programa clasei a VI-a”, Tribunalul Vaslui a decis anularea notei 1. De această decizie nu vor beneficia și ceilalți elevi ai clasei, ci doar elevul care a dat în judecată colegiul.
În motivarea deciziei, judecătorul din Vaslui menționează că evaluările elevilor trebuie concepute strict în limitele programei educaţionale. „Deși viciul constatat vizează doar unul dintre cele două subiecte ale lucrării scrise, sancţiunea nulităţii se extinde asupra întregii evaluări, dat fiind faptul că instanţa de contencios administrativ nu se poate substitui cadrelor didactice în vederea acordării unui alt punctaj”, a motivat judecătorul.
Față de critica celor doi părinți magistrați potrivit căreia nota 1 se acordă doar pentru fraudă, instanța a considerat-o ca fiind nefondată, subliniind că legislația specifică permite profesorilor notarea de la 1 la 10.
Decizia pronunțată de Tribunalul Vaslui nu este definitivă, Colegiul Național Iași având la dispoziție 15 zile, de la data comunicării hotărârii, pentru a o contesta. Citește articolul integral pe HotNews.
O procuroare și un judecător au dat în judecată școala după ce copilul lor a primit nota 1 la Muzică