Curajul de a pilota sau curajul de a schimba întrebările!

Curajul de a pilota sau curajul de a schimba întrebările

de Nicoleta Călugăreanu, realizatoarea emisiunii ”Viitor pentru România” la Prima News

 

Suntem în plin proces de încurajare pentru pilotare! Startul s-a dat în anul 2021 și acum valul de încurajare vine odată cu noile planuri cadru pentru liceu!
O secundă, vă rog! V-am văzut mâna ridicată în legătură cu ceea ce nu avem și nu rămâne nediscutat, dar invitația este să devenim mai prezent – constienti cu privire la ceea ce avem și să învățăm să schimbăm întrebările!

 

 

De ce? Realitatea socială ne arată că este nevoie să ne schimbăm atitudinea și câ din nou, “adaptare” este cuvântul cheie!
Avem o primă conditie: să vrem!

 

 

Vineri, la Viitor pentru România de la PRIMA News am discutat despre rezultatele anului IV de pilotare cu doi directori din comunități diferite și cu nevoi diferite:
Ionela Neagoe – Director Colegiul Național Gheorghe Lazăr și Viforel Dorobantu – Director Școala Gimnazială nr . 1, Curcani!

 

 

Ce am descoperit in comun în dialogul cu invitații mei și pe parcursul anilor de implicare în viața școlile?
Curajul, am fi tentați să spunem mai întâi, dar înainte de curaj am descoperit acel „nu este despre mine si rolul meu mai mult sau mai puțin vremelnic în funcție de context , ci este despre și pentru elevi exact așa cum au nevoie, oriunde s-ar afla”!

 

 

În opinia mea, nu știu cum vedeți voi, dar înainte de curaj, determinare, asumare, proceduri, rapoarte, echipă, ce avem si ce nu avem, etc…este despre a întreba cu toată ființa ta, nu numai declarativ – “dragii mei colegi, dragă comunitate , oare ce ne doare, cum ne este mai bine și apoi cum putem face diferit și adaptat la nevoile noastre”?Să pilotăm, mai exact!

 

 

Arta de a renunța la scuze și de a adresa întrebări diferite face diferența !
Cui să adresăm întrebări ?
Stim din psihologie deja că mai întâi nouă. De ce vreau să fac lucrul acesta? Apoi, da, vorbim in mod autentic despre a-i inspira pe profesori, elevi, părinți, autorități, lideri locali să construim diferit. Cu ce? Cu ce avem in comunitatea noastră! Si acum, da , așa este sj pentru cei care ați ridicat două degete la început ca să spuneți “nu avem, nu se poate, etc..”, dar si aici putem să schimbăm afirmatiile in întrebări de tipul : “cum as putea sa găsesc?”, “cu cine?”, “dacă am încerca așa..?”

 

 

Pare a fi gândire de antreprenor sau intraprenor, dar se pare a fi si singura solutie optimă si eficientă pe termen scurt, mediu si lung. Cum spuneam mai sus: trăim o perioadă în care e nevoie sa învățăm să ne schimbăm întrebările ca să schimbăm viața din școli!

 

 

Le multumesc pentru inspiratie invitaților mei si vă invit să urmăriți materialul video din primul comentariu!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.