fbpx

Momentele şi oamenii care au adus speranță pentru Educație în anul 2022

de Marcel Bartic, profesor de istorie

La trecerea dintre ani, a devenit deja un obicei ca fiecare dintre noi să își ofere un scurt moment de reflecție cu privire la realizările sau neîmplinirile care au marcat etapa cronologică a ultimelor douăsprezece luni. Este firesc să se întâmple așa. Stă în firea noastră, a oamenilor, să revizuim lucrurile care au funcționat sau nu și,  pe baza concluziilor care reies din această analiză, să ne propunem să fim mai buni în anul care a venit. Ca un ritual de trecere prin care exorcizăm fricile, frustrările și angoasele generate de încheierea unui ciclu de timp pentru a ne oferi un restart eliberat de povara memoriei.

 

Pentru cei care lucrează însă în educație, momentul bilanțului este unul special. Rostul nostru pe lumea asta este, în primul rând, acela de a oferi speranță. Speranță într-un viitor mai bun, într-o lume mai pașnică și mai sigură. Cum facem asta? Prin copiii pe care îi avem alături în fiecare zi. De aceea, pentru noi, până și momentul bilanțului trebuie să fie o lecție de optimism și curaj, în ciuda tuturor neajunsurilor și încercărilor pe care le-am experimentat în 2022. 

 

Această lecție va ajunge, într-un fel sau altul, la copii și sunt sigur că veți vrea să le oferiți modelul unor adulți care răzbat peste orice. Nu se lasă descurajați. Se încăpățânează să creadă în puterea lor de a schimba lumea. Nu așa ni-i dorim si pe copiii noștri? Sunt sigur că da. 

 

Ăsta este motivul pentru care vreau să vă reamintesc câteva dintre momentele care ne-au adus speranță în 2022 precum și pe câțiva dintre eroii anului în educație. Oameni care au adus un zâmbet în școlile lor. Un crâmpei de speranță și optimism. Sunt mult mai mulți decât cei pe care i-am enumerat eu mai jos dar simțeam nevoia să vă spun că avem modele iar lumea în care trăim ne oferă șanse de a aduce învățământul românesc în secolul XXI.

 

Să ne împărtășim așadar din exemplul pe care ni l-au oferit acești oameni și să le ducem povestea mai departe, fiecare acolo unde suntem, cât de puțin putem face. 

 

Contează mult.

 

Ianuarie 2022:

 

Era lansat primul proiect finanțat prin PNRR prin care școlile puteau obține granturi în valoare de două sute de mii de euro pentru prevenirea abandonului școlar. Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educație (MATE) înseamnă 543 de milioane de euro fonduri nerambursabile. 

 

Februarie 2022:

 

Profesorul Răzvan Bădău de la Liceul cu Program Sportiv din Clinceni era nominalizat pentru distincția Profesorul Anului din mediul rural. Răzvan predă educație socială și și-a învățat elevii cum să facă o petiție pe care să o trimită autorităților pentru a stopa poluarea râului din localitatea lor. Face educație juridică cu elevii lui, joacă fotbal cu ei și este genul de profesor care îi încurajează pe copii să-i spună pe numele mic.

 

Martie 2022:

 

Elevii, părinții și profesorii de la Liceul „Al. I. Cuza” din București s-au organizat pentru de a strânge bani, haine și alimente în cadrul acțiunii „Sprijin pentru Ucraina”. Este doar un exemplu dintre sutele de școli din România care au contribuit cu ajutoare pentru refugiații ucraineni.

 

Aprilie 2022:

 

Platforma TeacherMe împlinea un an de existență. Înființată de Maria Zancu, o profesoară debutantă care și-a dorit să formeze o comunitate pentru profesorii tineri, platforma pune la dispoziție gratuit resurse, proiecte de lecție,  idei și metode care îi ajută pe tinerii aflați la catedră să găsească un nesperat ajutor în primii lor ani la catedră. 

 

Mai 2022:

 

Douăzeci de profesori de la Centrul Școlar pentru Educație Incluziva din Targu Neamț au participat la un curs de formare în care au aflat despre afirmative-art. Este vorba despre o metodă inedită prin care obiectivele personale sau planurile de viitor pot fi reprezentate printr-un desen oferind astfel senzația că pot deveni realitate. Ideea îi aparține norvegianului Eirik Jarl Trondsen, prezent la Târgu Neamț, care a intuit că metoda poate fi folosită în școli pentru creșterea stimei de sine, optimismului și dezvoltării personale a copiilor aflați în situații de abandon școlar.

 

Iunie 2022:

 

Deneș Margit, profesoară laureată Merito, devenea cunoscută publicului conectat la viața învățământului românesc printr-un interviu acordat publicației Adevărul prin metodele inedite cu care predă matematica elevilor ei. Fracţiile deveneau mai ușor de înțeles pentru copii prin împărţirea unei ciocolate, teorema lui Pitagora era explicată prin puzzle-uri şi mulțimile de numere prin capace colorate. Elevii ei au recreat podul suspendat al lui Da Vinci cu ajutorul a 21 de bețe și au reușit să calculeze câți bani sunt într-un borcan fără să numere monedele.

 

Iulie 2022:

 

Profesorii Școlii Ferdinand I din București s-au organizat pentru a oferi unui grup de o sută de copii o școală de vară pe o perioadă de trei săptămâni. Fiecare profesor a inițiat jocuri, concursuri, competiții sportive, povesti, cântece, desene prin care copiii au simțit că vacanța poate fi frumoasă și la școală. De remarcat că această instituție de învățământ a obținut, de-a lungul timpului, cele mai spectaculoase rezultate din țară în ceea ce privește scăderea abandonului școlar.

 

August 2022:

 

A ieșit la pensie una dintre cele mai iubite și respectate profesoare din Iași,  Luminița Gradinariu. Vreme de 42 de ani a fost alături de elevii ei de la Liceul „Mihai Eminescu” din Iași nu doar în orele de chimie ci și toate etapele zbuciumate ale adolescenței lor, sprijinindu-i cu numeroase activități de dezvoltare personală,  educație pentru sănătate, educație financiară și, atunci când a fost nevoie, cu o îmbrățișare și un zâmbet.

 

Septembrie 2022:

 

Un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Ion Barbu” din București și șapte profesori de la „Agrupamento de Escolas Camilo Castelo Branco” din Vila Nova de Famalicão, Portugalia, au venit în vizită la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Albatros” din Constanța. Au fost organizate activități comune dedicate egalității de șanse și drepturilor omului având drept obiectiv instruirea copiilor cu privirea drepturile pe care le au și cum sa reacționeze atunci când sunt încălcate.

 

Octombrie 2022:

 

Opt sute de profesori au beneficiat de formare în cadrul Conferinței pentru Educație Timpurie. Ediția din 2022 a fost intitulată „Educația vine din inimă” și s-a desfășurat la Timiș,  București,  Suceava și Chișinău. Invitata specială a acestui eveniment a fost Alison Featherbe, câștigătoare a titlului Trainer of the Year la Nursery World 2021, de la care profesorii au învățat metode și strategii noi pentru activitățile specifice educației timpurii.

 

Noiembrie 2022:

 

Se încheia campania „Dăm aripi educației” lansată de organizația World Vision, care a adus cărți si rechizite pentru unsprezece mii de copii și o mie de profesori din 39 de școli aflate pe harta riscului de sărăcie și abandonului școlar.

 

Decembrie 2022:

 

Școala Gimnaziala nr. 4 din Sibiu a obținut banii necesari pentru a transforma grădina școlii într-un spațiu de învățare experiențială numit „Clasa din grădina școlii”. Pentru realizarea acestui proiect, profesorii și părinții au reușit să strângă cei 29 456 de lei participând la Maratonul International Sibiu. 182 de alergători s-a înscris în această competiție reușind să strângă suma necesară pentru a le oferi celor 932 de elevi șansa de a-și face lecțiile aproape de natură.

 

Acestea sunt momentele și oamenii pe care le-am ales pentru bilanțul anului 2022. Am nevoie să cred că există oameni buni pe lumea asta. Am nevoie să mă încarc cu inspirație pentru anul care vine și,  de aceea, am simțit nevoia să împărtășesc cu dumneavoastră emoția unui an în care am descoperit oameni și locuri care oferă speranță. 

 

Speranță. Curaj. Optimism.

 

Asta îmi propun și va propun pentru anul următor.

 

La mulți ani, iubite cetitoriule, și îți mulțumesc pentru răbdarea cu care m-ai citit anul acesta. Uneori scriu mai bine. Alteori mai prost. Dacă ți-am adus însă măcar o clipă în care să zâmbești, să-ți pui întrebări sau să schimbi ceva în sufletul tău, înseamnă că nu a fost muncă in zadar.

 

Să ne citim sănătoși și în 2023!

momentele și oamenii momentele și oamenii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.