fbpx

Modelul de la Făgăraș pentru dotarea școlilor cu defibrilatoare, extins în patru județe

Primăria Făgăraș a dotat unitățile de învățământ din municipiu cu defibrilatoare externe automate, manechine și truse de prim ajutor, în luna ianuarie a acestui an.

Echipamentele au fost achiziționate prin programul de bugetare participativă, datorită unui proiect înscris de către profesoara Cristina Dudan, care predă și un curs opțional de prim ajutor la Colegiul Național „Radu Negru”. În urma mediatizării la nivel național a implementării proiectului, acesta a devenit model de bună practică pentru alte localități din România.

„Imediat după apariția proiectului în presa națională, un reprezentant de la Crucea Roșie Gorj și un grup de studenți la Medicină în Sibiu m-au contactat, dorind să îi sprijin în realizarea unor proiecte de prim ajutor. Lucru pe care l-am și făcut, abia aștept să le văd rezultatele. La Sibiu, tinerii încearcă să obțină finanțare prin aceeași procedură: bugetarea participativă”, mărturisește inițiatoarea proiectului din Făgăraș, Cristina Dudan.

Ulterior, la Baia Mare, proiectul unui grup de inițiativă civică a câștigat finanțare de la bugetul local pentru realizarea unei infrastructuri publice de intervenție în caz de urgență. De asemenea, Primăria Timișoara a prins în bugetul local suma necesară pentru dotarea orașului cu defibrilatoare externe automate. Nu în ultimul rând, Primăria comunei Șelimbăr, din județul Sibiu, a anunțat că va amplasa cel puțin 10 defibrilatoare în mai multe puncte din localitate, urmând să dezvolte rețeaua.

La Făgăraș, până în prezent, 600 de elevi și 50 de cadre didactice de la Colegiul National „Radu Negru” au învățat, cu echipamentele achiziționate, cum să elibereze căile respiratorii în caz de înec cu alimente și cum să folosească defibrilatorul.

„În perioada următoare vom planifica atelierele de formare pentru profesorii din celelalte școli, iar de le vară vom organiza ateliere și pentru ceilalți cetățeni ai orașului. Toate ateliere sunt pro bono, realizate în timpul meu liber, și au scopul de a crește nivelul de conștientizare în rândul populației. Proiectul nostru nu a fost o simplă achiziție de echipamente, ci este o investiție pe termen lung în schimbarea unor comportamente, dezvoltarea spiritului civic și salvarea de vieți omenești”, concluzionează prof. Cristina Dudan.

Primăria municipiului Făgăraș va lansa anul acesta a patra ediție a bugetării participative, care funcționează din 2019. În primii trei ani au fost realizate 12 proiecte propuse de locuitorii orașului, iar altele sunt în curs de implementare.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.