Ministrul Daniel David, după victoria lui Nicușor Dan: „It’s done, but not gone!”

ID 357739574 © LCVA | Dreamstime.com

Ministrul Educației și Cercetării a reacționat public luni, 19 mai, după victoria lui Nicușor Dan în alegerile prezidențiale. Daniel David a publicat un mesaj pe blogul personal în care face apel la implicare rațională și constructivă în viața publică: „It’s done, but not gone!”

„Așa cum spuneam când mi-am anunțat susținerea pentru Nicușor Dan, de luni, 19 mai 2025, toate armele tac și ne regăsim împreună pentru a ne apăra și dezvolta țara, în aceste condiții internaționale periculoase. Avem rezultatele (it’s done), suntem toți aici (but not gone), iar acum avem nevoie de contribuția tuturor celor care pot face ceva pentru țară și români!”, a transmis Daniel David.

Ministrul anunță că va reveni în zilele următoare cu o analiză psihoculturală complexă asupra rezultatului, dar împărtășește, „la cald”, trei reflecții esențiale:

1. Naționalismul și limitele alianțelor bizare

Daniel David afirmă că mișcarea „naționalist-suveranistă” ar fi avut șanse mai mari dacă nu s-ar fi asociat cu forme de manifestare bizare și grotesc-agresive, pe care le consideră profund antieuropene și alienante pentru electoratul de bun-simț.

„Cred că mișcarea „naționalist-suveranistă” ar fi avut șanse mai mari dacă nu se asocia cu mișcarea bizară și cu cea grotesc-agresivă, ambele cu puternice tendințe antieuropene. Estimarea mea, discutată în grupurile de colaboratori, a fost că, în aceste vremuri (tot mai sensibile la discursuri conservatoare), această mișcare „naționalist-suveranistă” poate lua în țară în jur de maximum 45%, dar și că nu poate dobândi majoritatea dacă se colorează cu demersuri bizare și grotesc-agresive, care frizează bunul-simț și dau astfel fiori reci normalității majoritare. Bunul-simț a protejat normalitatea de cei care pretind bizar și/sau grotesc-agresiv că vorbesc pentru și în numele poporului român sau chiar al lui Dumnezeu!”, afirmă ministrul.

2. Un mesaj pentru diaspora: Țara nu se „ia înapoi” cu agresivitate

În al doilea punct, Daniel David se adresează direct acelei părți a diasporei care a adoptat o retorică de tip „venim să ne luăm țara înapoi”, amintind că România aparține tuturor cetățenilor ei, indiferent unde trăiesc, iar reintegrarea trebuie să se bazeze pe educație, muncă și respect reciproc.

„Partea din diasporă, care ne amenința că „…venim să ne luăm țara înapoi”, trebuie să înțeleagă că:

– Nu o poate lua de la alți români și copiii lor!

– Că au loc în țara lor și că cea mai bună cale pentru asta este cea a educației, culturii, muncii cinstite și bunului-simț! Bunul-simț este busola care trebuie să ne ghideze, chiar atunci când educația-cultura ne mai diferențiază. Bizareriile, grotescul și agresivitatea nu ajută!

– În esență, nu țara este a noastră sau a unora dintre noi, ci noi suntem ai țării!”, explică Daniel David.

3. Clarificarea unor mituri electorale

Ministrul respinge, cu date clare, mai multe narative vehiculate în spațiul public privind presupusele „ajutoare decisive” din diaspora, din partea basarabenilor sau a cetățenilor români de etnie maghiară.

„Circulă deja câteva mituri, care trebuie clarificate:

– Am câștigat cu ajutorul diasporei? Nu, dimpotrivă, în condițiile în care în diasporă Nicușor Dan a pierdut, dar au contat major cei din diasporă care au votat pro Nicușor Dan, iar diferența făcută în țară nu s-a mai putut anula!

– Am câștigat cu voturile basarabenilor care sunt și cetățeni români și care au făcut diferența? Nu, dacă ne gândim că în ecuația globală Nicușor Dan a câștigat cu peste 800000 de voturi, dar aceste voturi au contat major în ecuația globală a diasporei și în general!

– Am câștigat cu voturile cetățenilor români de etnie maghiară, care au făcut diferența? Nu, în condițiile în care în țară diferența a fost de peste 1000000 de voturi, dar aceste voturi au contat enorm în ecuația globală”, mai spune ministrul Educației în mesajul publicat pe blogul personal.

În încheiere, Daniel David revine la esența mesajului său: unitatea și reperele solide care pot ghida România înainte: „Să mergem împreună! Iar educația, cultura și bunul-simț să ne ghideze!”

Ministrul a adăugat un post-scriptum plin de subînțeles: „Un gând bun studenților și… noi știm de ce!”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.