
Guvernul Ucrainei a reacționează în cazul manualelor în „limba moldovenească” și anunță că Ministerul Educației și Științei a oprit orice tipărire suplimentară a acestora.
Într-o declarație oficială publicată pe site, guvernul ucrainean anunță că „faptele menționate în mass-media despre manualele tipărite se referă la exemplarele aprobate pentru tipar în luna mai a acestui an. Majoritatea acestor manuale au fost tipărite vara, înainte de adoptarea deciziei de a nu utiliza conceptul de «limba moldovenească». Astăzi (16 noiembrie – n.r.), Ministerul Educației și Științei din Ucraina a oprit orice tipărire suplimentară a acestor manuale. De asemenea, se dezvoltă un mecanism pentru înlocuirea exemplarelor tipărite anterior cu manuale în limba română.”
Autoritățile de la Kiev mai precizează că „Guvernul Ucrainei a adoptat o decizie privind utilizarea conceptului de „limba română” în loc de „limba moldovenească” în Ucraina. În prezent, se lucrează la alinierea legislației ucrainene în vigoare cu această decizie, ceea ce include multe acte normative interne. De asemenea, subliniem că toate actele ulterioare ale Guvernului vor fi adoptate ținând cont de aceste acorduri. Și toți funcționarii publici care vor încălca decizia Guvernului vor suporta responsabilitate disciplinară.”
Reacția Guvernului Ucrainei vine după ce Libertatea a arătat că se pregătesc pentru viitorul an școlar, la editura finanțată de guvernul ucrainean, manualele de „Limba moldovenească” și de „Literatura moldovenească și universală”, ambele pentru elevii români de clasa a V-a.
Marcel Ciolacu a reacționat, de asemenea, declarând că a cerut lămuriri Ucrainei despre manualele școlare, după ce autoritățile de la București au convenit cu cele de la Kiev ca limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina să fie româna. Premeirul a precizat că tipărirea manualelor este o problemă logistică, într-o ţară aflată în război.
„Noi vorbim de o Ucraină în război. (…) Aseară m-am umplut de nervi, am adormit pe la 1:30. Am sunat şi în Ucraina, cum era normal. Am pus şi consilierul de politică externă să dea telefoane să vadă ce se întâmplă fiindcă era un articol în ziarul Libertatea (…). Şi am aflat adevărul. Acele manuale fuseseră date la tipărit. Repet, vorbim de o ţară în război, pe o anumită zonă. Unele au fost modificate, dar Ucraina a recunoscut oficial”, a spus premierul, citat de B1.