fbpx

Mese liniștite, fără mofturi în 5 pași

Photo 258334615 © Yuri Arcurs | Dreamstime.com

Este dureros să petreci o bună parte din timpul tău prețios, să depui eforturi că farfuria să arate bine și gustul să fie pe placul celui mic și la final să fi ‘recompensat’ cu un nou episod de tantrum. Fiind la rândul meu o mamă ocupată care a lucrat cu sute de alte mame pentru a le ajută să găsească soluții câștigătoare, cred că știu suficient despre crizele de la masă și stresul provocat de mofturi.

Chiar dacă ai obosit să negociezi cu cei mici și mesele s-au transformat într-un câmp de luptă, implementând câteva strategii că cele de mai jos, am reușit să elimin bătăliile din timpul mesei o dată pentru totdeauna.

1. Renunță la etichete

De câte ori etichetăm obiceiurile alimentare ale copiilor noștri sau orice alt comportament, le agravăm problemele. De exemplu, dacă știi că ai un copil pretențios și întărești acest lucru față de ceilalți, cu expresii precum „Oh, el/ea nu mănâncă asta’” copilul tău nu va mânca acel lucru.

În același mod, a spune „Oh, e doar timid(ă)” nu va face decât să întărească comportamentul timid, deoarece copiii își asumă etichetele pe care le punem. De câte ori etichetăm obiceiurile copilului în timpul mesei, îi dăm permisiunea de a continuă comportamentul nepotrivit, privându-l de șansa de a acceptă și de a se bucură de alimente sau feluri noi de mâncare.

Pe de altă parte, folosirea etichetelor pozitive în timpul mesei, mai ales când sunt și alți copii de față (rude sau prieteni), creează mai multe probleme decât le rezolvă.

Un copil etichetat drept „cuminte”, „disciplinat”, „respectuos”, îl poate face pe fratele sau prietenul lui, că prin comparație, să presupună că el nu este, masă devenind astfel un mediu în care rivalitatea dintre frați sau prieteni să fie prezența.

2. Desființează raftul cu dulciuri

Una dintre cele mai simple strategii prin care putem să-i ajutăm pe copii să facă alegeri sănătoase este aceea de a prelua controlul asupra alimentelor din coșul de cumpărături.

Copiii mănâncă cel puțin 2 mese acasă ceea ce înseamnă că avem control în proporție de 60-70% din timp, cu condiția să eliminăm tentațiile din cămară și bucătărie.

Dacă tot ce ai la îndemână sunt alternative sănătoase, atunci ceea ce vor mânca este … tot sănătos.

Una dintre regulile instaurate atât de mine cât și de alte mame cu care am lucrat de-a lungul anilor a fost aceea de a permite dulciurile doar în afară casei, ideal urmate de o plimbare în parc, mai ales dacă șțiți că atunci când aveți dulciuri în casă, cedați în final rugăminților repetate venite din partea celor mici.


Dacă vrei să afli mai multe strategii la care poți apela pentru a te bucură de mese fără mofturi, poți folosi link-ul de mai jos pentru a te înscrie la un nou webinar organizat de FITOCRACY (www.fitocracy.ro).

Webinar gratuit : ‘Mese liniștite fără mofturi’, 30 mai, 2024, ora 18:00 : https://t.ly/zaLgS 


3. Nu asocia mâncarea cu recompensă

De câte ori ai auzit în copilărie: „Dacă îți mănânci legumele, vei primi desert?” Mâncarea, chiar și dulciurile, nu trebuie folosite drept monedă de schimb pentru un comportament bun sau pentru a-ți termină masă. Când deșertul este prezentat drept „ceva pe care îl primești după ce mănânci broccoli”, achiziția de obiceiuri alimentare sănătoase nu se face corespunzător.

La urmă urmei, ne dorim că ai noștri copii să se bucure de alimente sănătoase, nu să le mănânce forțat doar pentru a primi ceva dulce la sfârșit.

Este important să nu oferim dulciuri nici că recompensă pentru comportamente bune: „să fii ascultător în public”, „să-ți strângi jucăriile”, „să obții note bune” etc.

4. Oferă varietate și alternative

Varietatea poate fi cheia pentru copiii pretențioși. O strategie simplă este aceea de a alege o tema culinară pentru fiecare zi a săptămânii în locul meselor repetate cu aceleași feluri de mâncare. De exemplu: luni e zi de frigărui, mărți zi de risotto, miercuri zi de tortilla, etc, având flexibilitate în legătură cu tema zilei, care poate fi discutată sau chiar votată cu o seară înainte. În varianta în care optați pentru alimente preponderant integrale și eliminați dulciurile din casă, alternativele pot fi de ajutor. De exemplu, la micul dejun, puteți întreba: ‘Vrei afine sau măr?’ în loc de ‘Ce ai vrea să mănânci’? Atunci când unui copil i se oferă un anumit control asupra a ceea ce mănâncă, chiar dacă doar pentru o parte a mesei, îl ajutăm să fie mai agreabil în situațiile în care nu are de ales. Nu anula un tip de mâncare din cauza unei experiențe proaste. Explică copilului că papilele gustative se regenerează la fiecare 10-14 zile, ceea ce înseamnă că și dacă nu-ți place ceva astăzi, e posibil să ajungă pe lista de favorite mai târziu.

5. Fă din masă o oază de bucurie

Mesele sunt mai distractive și mai antrenante atunci când toată lumea face parte din proces. De la aranjarea mesei până la pregătirea mâncărurilor până la alegerea meniurilor și alegerea produselor, atunci când toată lumea este acolo, copiii sunt mai maleabili în legătură cu produsul finit.

Pe lângă includerea tuturor în muncă de pregătire, ora mesei ar trebui să fie o treabă de familie. Deși poate părea mai ușor să „hrăniți copiii mai întâi” sau „să mâncați în timp ce vă uitați la televizor”, vă încurajez că cel puțin o masă pe zi să o mâncați împreună.

Când familiile împart masă, devine mai puțin despre mâncare și mai mult despre comunicare și socializare.

Când copiii înțeleg că în timpul cinei au oportunitatea de a împărtăși despre ziua lor sau de a auzi despre planurile pentru o vacanță viitoare, nu se vor concentra atât de mult pe mâncare.

Când ne concentrăm prea mult pe comportamentul alimentar al copilului nostru, pierdem ocazia de a le umple inimile și spiritul cu timpul petrecut împreună.


Dacă vrei să afli mai multe strategii la care poți apela pentru a te bucură de mese fără mofturi, poți folosi link-ul de mai jos pentru a te înscrie la un nou webinar organizat de FITOCRACY (www.fitocracy.ro).

Webinar gratuit : ‘Mese liniștite fără mofturi’, 30 mai, 2024, ora 18:00 : https://t.ly/zaLgS 


Fă-ți planul pentru o masă perfectă 

Cum faci un plan de mese eficient pentru copiii tăi

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.