fbpx

Meningita meningococică: Află care sunt comportamentele riscante și cum te protejezi

https://www.dreamstime.com/laughing-young-woman-feeding-boyfriend-ice-cream-image128997357

meningita

Vara și-a intrat în drepturi și ce poate fi mai plăcut decât să împarți o înghețată cu persoana iubită? Iar ”desertul suplimentar” să fie un sărut romantic? Te-ai pregătit cum se cuvine pentru întâlnire, ți-ai rugat chiar și prietena cea mai bună să-ți împrumute glossul de buze, pentru că se asorta perfect cu rochia ta. Și în scurta vizită la ea ai apucat să bei doar o gură din ceașca ei de cafea.

Pare peisajul unei după-amieze perfecte de vară, nu-i așa? În realitate, fiecare dintre situațiile de mai sus reprezintă câte un moment în care ești expusă riscului de a te îmbolnăvi de meningită meningococică. 

Bacteriile care cauzează meningita meningococică se pot răspândi de la o persoană la alta prin secrețiile de la nivelul nasului și gâtului ale celor care sunt purtători de bacterii.

Și, în caz că te gândeai că este o boală care îi afectează mai ales pe bebeluși și copii, trebuie să știi că aceasta este o percepție greșită. Adolescenții și adulții tineri au o probabilitate mare de a fi purtători ai bacteriilor care cauzează această afecțiune. De fapt, 24% dintre persoanele în vârstă de 19 ani sunt purtători asimptomatici.

ID 44337268 © Svetlana Maltseva Korystina | Dreamstime.com

Meningita meningococică este o boală acută caracterizată printr-un debut rapid cu cefalee, greaţă, vărsături, redoare de ceafă precum şi semne şi simptome de sepsis sau chiar sepsis sever sau şoc septic şi insuficienţă multiplă de organe. Practic tabloul clinic este comun cu al altor meningite acute bacteriene. Simptomele de infecţie severă se pot dezvolta extrem de rapid (ore sau 1-2 zile), aşa încât diagnosticul precoce este esenţial în vederea unui tratament adecvat. 

Progresul medicinei este evident din statisticile despre această afecțiune. Mortalitatea depăşea anterior 50%, iar diagnosticul precoce şi tratamentul corect și inițiat la timp fac ca în ţările dezvoltate mortalitatea să fie aproximativ 10%. Trebuie menționat, însă că până la 20% dintre supravieţuitorii meningitei meningococice rămân cu sechele permanente: surditate, retard mintal sau diverse modificări neurologice. (sursa: Societatea de Medicină de Voiaj)

 Prevenția este un alt domeniu în care progresul medicinei este evident în cazul meningitei meningococice. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, meningita meningococică este o boală prevenibilă prin vaccinare și sunt disponibile mai multe vaccinuri  pentru protecție împotriva celor mai frecvente serogrupuri meningococice care cauzează boala.

Există vaccinuri aprobate pentru cinci tipuri de bacterii (serogrupuri meningococice) care cauzează majoritatea tipurilor de meningită meningococică: A, C, W, Y și B. O idee excelentă este să vorbești cu părinții și cu medicul tău, pentru a afla cât mai multe informații corecte din punct de vedere științific despre prevenție.

Pe lângă propria protecție, vaccinurile te ajută să îi ții și pe cei din jurul tău la distanță de riscul de îmbolnăvire, lucru extrem de important, mai ales pentru categoriile vulnerabile: nou-născuții și copiii prea mici pentru a fi vaccinați, persoanele în vârstă sau cele cu afecțiuni grave și sistem imunitar fragil.

Pentru informații suplimentare despre meningita meningococică și despre cele mai eficiente metode pentru a te proteja de ea, te invităm să accesezi site-ul https://www.meningita.ro.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/laughing-young-woman-feeding-boyfriend-ice-cream-image128997357